preskoči na sadržaj

Gimnazija Metković

Login
Tražilica
Matematika je in

Nastava matematike u 

Gimnaziji Metković

Kalendar
« Lipanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2018.

Ukupno: 245174
Ovaj tjedan: 269
Danas: 41

 

Raspored sati od 20. ožujka 2023.

za učenike

za nastavnike

 

Kemija

Kemiju u školi predaju tri nastavnice:

mr.sc. Antonela  Dragobratović, prof. savjetnik 

Lora Prusac, dipl. ing., prof. mentor

Dana Svaguša, prof. mentor

Naše aktivnosti možete pratiti i na Facebooku! https://www.facebook.com/gm.kemija yes

Kemija na Danu otvorenih vrata
Antonela Dragobratović / datum: 2. 5. 2023. 22:49

KEMIJA NA DANU OTVORENIH VRATA GIMNAZIJE METKOVIĆ, 2.5.2023.

Naši učenici opće i jezične gimnazije (1.B, 2.A, 2.B, 2.D i 3.A) entuzijasti i ljubitelji kemije, mogli bi ih nazvati i "lučbašima" napravili su odličan posao. U sklopu radionice KEMIJSKI KALEIDOSKOP izveli su zelene💚, žute💛, plave💙 i crvene❤️ pokuse. Za dobivanje ili promjene boja koristili su različite indikatore (metiloranž, bromtimol plavo, sok crvenog kupusa, indikatorski papiri), razdvajali su obojene sastojke ekstrakcijama i kromatografijama i izveli brojne pokuse s organskim tvarima (alkotest, Fehlingov test, Lugolov test, pokus s plavom bocom).

Posebno iznenađenje i poslastica bila je FORENZIČKA PRIČA 🕵️koju su pripremile nastavnice Antonela i Lora. Za radionicu se tražilo mjesto više pa smo ju ponovili više puta.

#chemistry #openday #sciencefair


[OPŠIRNIJE]Chemistry is killing me
Antonela Dragobratović / datum: 3. 4. 2023. 15:56

Najatraktivnije teme Erasmus+ projekata ne mogu bez prirodoslovlja i znanja iz kemije. U  okviru Erasmus+ projekta ''Is Geography Destiny'' održana je od 27.-31.3.2023. mobilnost u Španjolsku, u Rondu, na kojoj su sudjelovale učenice Veronika Brečić, Katja Crnčević, Mara Deak i Petra Vladimir uz pratnju nastavnica Antonele Dragobratović i Ivane Menalo.

Krovna tema projektnih aktivnosti u Rondi bilo je proučavanje velikih ekoloških katastrofa koje je prouzročio čovjek. U okviru programa organizirane su radionice i predavanja o održivom razvoju i životu u suglasju s prirodom. Naše su učenice održale izlaganje s naslovom Chemistry is killing me o katastrofi koja se dogodila u Bhopalu, u Indiji, gdje je 1984. godine iscurio otrovni plin iz tvornice pesticida, odnosno o katastrofi u Doñani, u Španjolskoj, gdje je 1996. godine došlo do pucanja brane uz rudnik što je dovelo do izlijevanja otpada bogatog teškim metalima u područje Nacionanog parka Doñana.

Održane su i radionice dobivanja prirodnih biorazgradivih polimera iz kore naranče i limuna, koji pokazuju svojstva plastičnosti, a vjerovali ili ne imaju i odličan okus i jestivi su, u što smo se i sami uvjerili. Domaćini su predstavili i svoje zelene istraživačke projekte (uzgoj gljiva na detritusu i biosinteza polimere iz njihova micelija, utjecaj pojedinih makrofitskih algi na smanjenje procesa eutrofikacije u zatvorenim zaljevima, uređaj za prikupljanje transpirirane vodene pare i njena ponovna uporaba).

Uz niz kulturoloških aktivnosti, posjetili smo i obližnji Nacionalni park Sierra de Grazalema sa zanimljivim spomenicima prirode, jamama La Cueva del Gato i La Cueva del Hundidero te ostatcima stare brane iznad suhog korita rijeke koja je nakon velikog potresa prije stotinjak godina našla svoj podzemni put. 


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz kemije 2023.
Antonela Dragobratović / datum: 6. 3. 2023. 18:32

U petak, 3. ožujka 2023., Gimnazija Metković prvi put je ''uživo'' bila domaćin Županijskom natjecanju iz kemije za srednje škole jer se tijekom prethodnih pandemijskih godina natjecanje održavalo u matičnim školama. Ove godine škola je ugostila 27 učenika i 10 mentora iz naše županije.
Premda se natjecanje iz kemije ubraja u ''teška natjecanja'' ono uvijek privlači veliki broj učenika. Posebno nas raduje što se na županijsku razinu natjecanja plasiralo i 12 učenika iz naše škole i što naši učenici prepoznaju kemiju kao ''središnju znanost'' koja povezuje druge prirodne znanosti i nudi
novi način promišljanja i prirodoznanstveni pogled na svijet.
Tradicionalno naši su učenici postigli zapažene rezultate i to:
1. razred
Niko Jovica, 1. mjesto, mentorica Antonela Dragobratović
Josip Terzić, 2. mjesto, mentorica Antonela Dragobratović
Ante Crnjac, 6. mjesto, mentorica Lora Prusac
Ante Turk, 7. mjesto, mentorica Antonela Dragobratović
2. razred
Rebeka Jogunica, 1. mjesto, mentorica Antonela Dragobratović
Blanka Agatić, 2. mjesto, mentorica Antonela Dragobratović
Eugen Sentić, 4. mjesto, mentorica Antonela Dragobratović
Ivan Volarević, 5. mjesto, mentorica Dana Svaguša
4. razred
Luka Popović, 2. mjesto, mentorica Antonela Dragobratović
Tomislav Marenić, 3. mjesto, mentorica Antonela Dragobratović
Marta Puljić, 5. mjesto, mentorica Antonela Dragobratović
Ivana Šutalo, 6. mjesto, mentorica Antonela Dragobratović


[OPŠIRNIJE]Brzina kemijske reakcije
Antonela Dragobratović / datum: 26. 2. 2023. 22:19

Učenici su pod mentorstvom nastavnice Lore Prusac izveli pokuse kod kuće i napravili video-izvješća koja su objavili na svojim kanalima na yt-u.

Odabrali smo nekoliko zanimljivih i domišljatih videa.

Romano Arar: Čimbenici koji utječu na brzinu kemijske reakcije

Nikola Obad: Čimbenici koji utječu na brzinu kemijske reakcije

Petra Vladimir: Krumpir kao katalizator razgradnje vodikova peroksida

Rita Gnječ: Razlaganje vodikova peroksida uz dodatak kvasca

Antea Kraljić i Gabrijela Krnjić: Utjecaj koncentracije i temperature na brzinu kemijske reakcije

 


[OPŠIRNIJE]Novi vjetar u leđa ŽSV-u nastavnika i učitelja kemije u našoj županiji
Antonela Dragobratović / datum: 24. 2. 2023. 12:54
⚗️🧬✍️U našoj školi je u četvrtak 23.2., održano Županijsko stručno vijeće učitelja i nastavnika kemije naše županije. Skup je bio podijeljen na četiri tematske cjeline.
1. Tema: Jezik u nastavi kemije (Matea Popović, prof. OŠ Župa dubrovačka - Mlini i Mia Ožić, dipl. inž. kem. tehnologije AZOO)
2. Tema: Obrnuta učionica u nastavi kemije (Ivana Jerković, prof. OŠ Don Mihovila Pavlinovića Metković, Ivana Šegedin, prof. OŠ Petra Kanavelića Korčula i mr. sc. Antonela Dragobratović, prof. Gimnazija Metković)
3. Tema: „MenSI projekt i primjena digitalnih alata u nastavi“ (Milana Gujinović, prof. OŠ Mokošica i Slađana Bošković Bećir, prof. Gimnazija Dubrovnik)
4. Tema: Analiza rezultata anketnog upitnika za članove ŽSV-a (mr.sc. Antonela Dragobratović, prof. Gimnazija Metković)
 
Obično ne objavljujemo izvješća s naših stručnih skupova, ali ovaj put napravili smo iznimku. Sastale se na skupu samo pametne glave i cijelo jutro nešto "pametovale i kemijale". Među predavačima na skupu našle su se i dvije naše bivše učenice, a danas uspješne magistre edukacije biologije i kemije, Milana Gujinović i Matea Popović, pa našem ponosu nema kraja💪.
Mlade snage donose novi zamah i nove ideje. Mislili smo da smo se zasitili svih mogućih digitalija i alata i opet nismo bili u pravu. Mlade su nas snage natjerale izvesti pokus, snimiti, obraditi i objaviti. Mi stariji, radili smo timski, ali stvar je pipkava i ne ide tako brzo.
🎥 Kako smo se snašle, prosudite sami.  🎬 VIDEO
Najvažnije je da je Zakon o očuvanju mase dokazan!
#stem #chemistry #kemija

[OPŠIRNIJE]Karakteristične reakcije metala i nemetala
Antonela Dragobratović / datum: 23. 1. 2023. 23:27

🧪🧪🧪Tijekom prvog polugodišta drugaši su vrijedno proučavali metale i nemetale i sastavljali veliki zajednički sway kojeg su podijelili u niz malih tematskih swayeva. Svaki je razred pripremio svoj razredni sway.  Provjerite koliko su se uspjeli zanjihati (sway) na zadanu temu.🧪🧪🧪

2.A poveznica

2.B poveznica

2.D poveznica

 

 


[OPŠIRNIJE]STEM projekt Škola budućnosti u 2022./23.
Antonela Dragobratović / datum: 20. 12. 2022. 21:25
💃🕺 Ples heksapoda 💃🕺
SNIMKA PLESA
Aktivnosti Gimnazije Metković u novoj sezoni projekta Škola budućnosti su se naveliko zahuktale. Prošle smo godine puno toga naučili, pa ove godine idemo brže i snažnije 💪. Ovogodišnji izazov je bio sastaviti i programirati robota hodača za misiju na Marsu. Posebno smo ponosni na mlade snage među profesorima Škole budućnosti. Projektnom timu se pridružila naša bivša učenica, a danas profesorica informatike Petra Ujdur koja je najvećim dijelom i zaslužna za ples naših robota šetača - heksapoda.
Zahvaljujemo se STEMI, Infobit i A1 što su prepoznali angažman i zanimanje naših učenika i profesora i što su nam omogućili da i ove godine sudjelujemo u projektu.
Projektni tim: učenici 2.C, 3.B i 3.C razreda i nastavnici Ljubica Jerković, Petra Ujdur, Svjetlana Bebić, Lora Prusac (kemija), Antonela Dragobratović (kemija), Branka Vladimir, Marija Tomić Veraja i Ante Zovko.

[OPŠIRNIJE]Kemija u gostima na Večeri matematike
Antonela Dragobratović / datum: 2. 12. 2022. 20:43
abak

#vecermatematike

U prostorijama Gimnazije Metković je u petak, 2. prosinca, organizirana sada već tradicionalna Večer matematike. Učenici su rješavali brojne skupne i pojedinačne matematičke zadatke. 📐 ✍️

Ove godine smo na Večeri matematike uvukli i kemiju. Pripremili smo kemijske zagonetke i mozgalice za učenike. Najveće zanimanje privukla je radionica izrade modela organskih molekula u kojoj su maturanti mentorirali mlađe učenik.
👨‍🔬🧑‍🔬👩‍🔬
 
Fotoreportažu je pripremila učenica Anamarija Ivanković iz 1.B razreda.

[OPŠIRNIJE]KVIZOVI ZA PROVJERU ZNANJA
Antonela Dragobratović / datum: 13. 10. 2022. 01:34

Za sve koji do sad nisu ulazili u našu banku zadataka pripremili smo niz online kvizova u testmozu za vježbanje i samostalno provjeravanje znanja. Zadatci su prvenstveno namjenjeni maturantima koji na Državnoj maturi planiraju polagati  ispit iz kemije.

POPIS POVEZNICA

I. RAZRED
Uvod u kemiju testmoz.com/5872528
Atom testmoz.com/10381454
PSE i periodična fizikalna svojstva testmoz.com/12228294
Kovalentna veza testmoz.com/12228366  
Kemijsko vezivanje testmoz.com/2079457
Međumolekulske interakcije testmoz.com/3220270
Faze, fazni prijelazi i fazni dijagrami testmoz.com/3218866
Mol i množina testmoz.com/11922890
Uvod u kemijski račun testmoz.com/2895828

 

II. RAZRED
Termokemija – uvod testmoz.com/7531353
Tehnički važni metali testmoz.com/2576315
Vodik testmoz.com/2592853
Elementi 15. skupine testmoz.com/3365770
Halkogeni elementi testmoz.com/2699053
Halogeni elementi testmoz.com/2615507
Čimbenici koji utječu na brzinu kemijske reakcije testmoz.com/2582145
Kinetika kemijske reakcije testmoz.com/8603350
Alkeni – uvod testmoz.com/8585840
Alkeni testmoz.com/8674754
Alkini testmoz.com/8722584

 

III. RAZRED
Ravnoteža kemijske reakcije testmoz.com/2700893
Elektrokemija testmoz.com/7949740
Teorija kiselina i baza testmoz.com/3293154
Kiseline testmoz.com/3016792
Alkoholi testmoz.com/12228502
Aldehidi i ketoni testmoz.com/12228562
Karboksilne kiseline testmoz.com/12228552

 

IV. RAZRED
Elektromagnetsko zračenje i tvari testmoz.com/12228310
Masti i ulja testmoz.com/12228550

[OPŠIRNIJE]Što radiš za Dane Erasmusa u Gimnaziji Metković?
Antonela Dragobratović / datum: 12. 10. 2022. 22:29
#ErasmusDays! 🇪🇺🇪🇺🇪🇺
Dani Erasmusa (Erasmus Days) održat će se 13., 14. i 15. listopada 2022. To je prigodna godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, tijekom koje korisnici programa održavaju razna događanja kako bi predstavili iskustva i rezultate projekata ili pak proveli dio projektnih aktivnosti.
Pridružite se obilježavanju Dana Erasmusa u Gimnaziji Metković 15 listopada, na online konferenciji!
Kemija je svojim aktivnostima bila uključena  u gotovo sve projekte.
#ErasmusPlus35Years 🇪🇺🇪🇺🇪🇺
Poveznica za konferenciju
 
 
 
 

[OPŠIRNIJE]Nacionalna oznaka kvalitet za naše eTwinning projekte
Antonela Dragobratović / datum: 16. 7. 2022. 18:43

🏅🏅 Naši eTwinning projekti ''Energy saving'' i ''Nobel Prizes and our world'' nagrađeni su nacionalnom oznakom kvalitete. U realizacii projekata sudjelovali su vrijedni učenici 1.B i 3.A razreda. Nadamo se da će naši projekti dobiti i Europsku oznaku kvalitete. 🏅🏅


[OPŠIRNIJE]S eTwinningom do Škole budućnosti
Antonela Dragobratović / datum: 28. 5. 2022. 21:20
Na webinaru 🫒 S eTwinningom kroz zelenu tranziciju do Škole budućnosti 🪴 predstavljeni su primjeri dobre prakse zelenih #eTwinning projekata Gimnazije Metković. Među njima su posebno zanimljivi eTwinning i Erasmus+ projekti koji su uključivai brojne radionice iz kemije. Na webinaru je gostovala naša profesorica Antonela Dragobratović 🍃
U ciklusu webinara „S eTwinningom kroz zelenu tranziciju“ predstavljene su škole, projekti i akcijski planovi za zelenu tranziciju i digitalizaciju obrazovanja koji pridonose ostvarenju Europskog zelenog plana. Webinari su namijenjeni svim odgojno-obrazovnim djelatnicima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Voditelj i organizator webinara je eTwinning ambasador Petar Nikolić.
#erasmus #greenerasmus
#etwinning
Snimka webinara je dostupna na poveznici 
https://www.youtube.com/watch?v=E3_iVH_mwCc
 

[OPŠIRNIJE]Završni online sastanak učenika i nastavnika u eTwinning projektu NOBEL PRIZES AND OUR WORLD
Antonela Dragobratović / datum: 28. 4. 2022. 00:32
Naš eTwinning projekt Nobel Prizes and Our World se približio kraju. Tijekom projekta učenici 1.B razreda naše škole istražili su značenje i važnost Nobelove nagrade u suvremenom svijetu. Otkrili su koje kategorije postoje i zašto se ne daje nagrada za matematiku. Proučili su život i rad 🇭🇷 nobelovaca iz KEMIJE – Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga i s ponosom ih predstavili našim kolega i učenicima iz Slovačke 🇸🇰 , Bosne i Hercegovine 🇧🇦, Turske 🇹🇷 i Srbije 🇷🇸 koji su s nama sudjelovali u projektu.
Pozivamo vas da nam se pridružite na završnom online sastanku, 2.5.2022. u 19.00 sati (google meet),  na kojem ćemo predstaviti našu zajedničkue-knjigu i prezentacije najzanimljivijih laureta. Na sastanku ćete imati priliku rješavati kviz o Nobelovoj nagradi.
 
Pozivnica za online sastanak
 
Naš rad na virtualnoj ploči

[OPŠIRNIJE]Nova serija pokusa kod kuće: Jestivi pH indikatori
Antonela Dragobratović / datum: 8. 3. 2022. 23:41

Sa iskustvom iz online nastave i lockdown-a učenici opće gimnazije 3.B i 3.D razreda su za novogodišnje praznike dobili projektni zadatak snimit video kojim će predstaviti svojstva soka crvenog kupusa kao univerzalnog indikatora. Od 40 pristiglih videa objavljujemo samo neke. Učenici su  pokazali urednost i organiziranost kod izvođenja pokusa te vještinu montiranja i objavljivanja video uradaka.

1. video

2. video 

3. video

4. video

5. video

 


[OPŠIRNIJE]Uspjesi naših učenika na Županijskom natjecanju iz kemije 2021./2022.
Antonela Dragobratović / datum: 7. 3. 2022. 01:41

Dana 4. ožujka Gimnazija Metković je ugostila mlade kemičare na Županijskom natjecanju Dubrovačko- neretvanske županije. Naši su učenici kao i uvijek postigli zapažene rezultate.

Osvojena mjesta po kategorijama možete vidjeti na priloženoj tablici.

Razred

Osvojeno

mjesto

Ime i prezime učenika Mentor
1. razred 1. Blanka Agatić A. Dragobratović
  2. Eugen Sentić A. Dragobratović
  3. Maria Katić Dana Svaguša
  4. Lana Curić A. Dragobratović
2. razred 4. Ivano Palinić Lora Prusac
  6. Nikola Obad Lora Prusac
3. razred 1. Luka Popović A. Dragobratović
  2. Tomislav Marenić A. Dragobratović
4. razred 1. Mate Dujmović A. Dragobratović
  3. Lana Mucić A. Dragobratović

 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Novi profesor mentor kemije u našoj školi
Antonela Dragobratović / datum: 24. 12. 2021. 02:17

Čestitamo nastavnici Lori Prusac koja je imenovana u profesora mentora kemije! Nastavnica se ističe svojim nastavanim i pedagoškim radom te izvrsnim rezultatima učenika na svim razinama natjecanja iz kemije.


[OPŠIRNIJE]Novi STEM eTwinning projekti u 2021./2022.
Antonela Dragobratović / datum: 6. 12. 2021. 23:00

Ove godine odabrali smo eTwinning projekte koji obrađuju aktualne teme i promoviraju znanost.

1. Latin is still alive je projekt iz latinskog jezika. Odlučili smo se uključiti u ovaj projekt  jer uz promociju i dobrobiti učenja latinskog jezika  obrađuju i riječi s latinskom osnovom koje se koriste u znanosti. U projektu sudjeluju po jedna srednja škola iz Poljske, Turske, Španjolske i Hrvatske. U našoj školi u projekt su se uključili učenici 1.A i 1. D, a projekt u školi vode nastavnice Antonela Dragobratović, Ivana Menalo i Judita Mustapić. Projekt koordinira nastavnica iz Poljske Anna Biezowska.

2. Nobel prizes and our world je međukurikularni projekt koji integrira teme iz znanosti, književnosti, povijesti, sociologije, etike i politike. U projekt smo se uključili je imamo dva hrvatska nobelovca iz kemije. U projektu sudjeluje po jedna škola iz Slovačke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske i Hrvatske. U našoj su se školi uključili učenici 1. B razreda, a nastavnice Antonela Dragobratović i Marija Tomić Veraja vode projektne aktivnosti u školi.

3. Energy saving je projekt o aktualnoj temi štednje  energije i promociji alternativnih izvora energije.  U projektu učenici istražuju alternativne izvore energije, uče mogućnosti uštede energije i finincijsku pismenost o vođenju obiteljskog budžeta te troškovima za energiju. U projekt su se uključile učenice 3.A razreda koje su od 1. razreda angažirane u  projektima na teme iz zdravlja, ekologije i zaštite ljudskog okoliša. U projektu sudjeluju šest srednjih škola iz Turske te po jedna sredna škola iz Azerbajdžana, Poljske, Italije i Hrvatske. Projekt u školi koordinira nastavnica Antonela Dragobratović

4. My upcycling workshop je projekt o upcyclingu, novom pokretu koji promiče ponovnu uporabu iskorištenih predmeta njihovim popravkom ili prenamjenom. Kroz ovaj projekt učenici će istražiti što je cirkularna ekonomija i kako štedjeti resurse i enrgiju. U školi će sudjelovati u više radionica na kojima će učiti kako jeftino prenamjeniti odbačene kućanske predmete (limenke, staklene i sl.) u estetski privlačne lonce za cvijeće i posude za spremanje. Radionice će voditi  Matea Jerkić, magistra edukacije likovne kulture i povijesti umjetnosti. U projekt su se uključile učenice 3. B razreda koje su za svoj rad u prošlogodišnjem projektu dobile Europsku oznaku kvalitete. Projekt u školi koordinira nastavnica Antonela Dragobratović.


[OPŠIRNIJE]eTwinning Europska oznaka kvalitet našem STEM projektu
Antonela Dragobratović / datum: 15. 11. 2021. 12:15
Nakon dvije Nacionalne oznake kvalitete za eTwinning projekte iz područja STEM-a za 2021. godinu stigla nam je i prestižna Europska oznaka kvalitet (EQL). Oznaka je dodijeljena međunarodnom eTwinning projektu OUR CELLS OUR POWER. U sklopu ovog projekta sudjelovalo je 10 nastavnika i 60 učenika iz više europskih zemalja. Projekt je proveden tijekom školske godine 2020./2021., a iz naše škole se sudjelovali učenici drugih razreda pod mentorstvom nastavnica Antonele Dragobratović i Vere Modrić. 
Europska oznaka kvalitet je oznaka koju dodjeljuje Središnja služba za podršku (CSS) onim eTwinning projektima koji postižu određenu europsku razinu kvalitete.

[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: Important personalities in Physics and Chemistry throughout the ages nagrađen je Nacionalnom oznakom kvalitete
Antonela Dragobratović / datum: 18. 10. 2021. 12:28

eTwinning projekt  Important peronalities in Physics and Chemistry throughout the ages, u kojem su uz mentorstvo svoje razrednice nastavnice Antonele Dragobratović sudjelovali učenici 3.C razreda matematičke gimnazije,  nagrađen je prestižnom Nacionalnom oznakom kvalitete

Više o projektu možete saznati na stranici


[OPŠIRNIJE]Dani Erasmusa u našoj školi
Antonela Dragobratović / datum: 17. 10. 2021. 23:17

Ove godine smo po drugi put u našoj školi organizirali obilježavanje Dana Erasmusa. 

Učenici su uredili školske panoe i Erasmus kutak, a pripremili su i digitalne postere za sve zainteresirane. 

Dani Erasmusa prijavljeni su i provedeni kao javni online događaj, a pozivnica i poveznica za virtualnu izložbu i online konferenciju objavljena je event na Etwinning platformi i na mrežnoj stranici škole.

Nastavnici koji koordiniraju aktivne Erasmus+ projekte u našoj školi održali su u subotu, 16.10.2021., s početkom u 16 sati, online konferenciju na kojoj su nastavnice Branka Vladimir, Ana Bebić i Antonela Dragobratović  s učenicima predstavile projekte i podijelile iskustva s provedenih stvarnih i virtualnih mobilnosti. Učenici su sudjelovali u online kvizovima s tematikom vezanom uz ishode projekata.

Povodom obilježavanja EU Code Week-a na konferenciji je gostovao i školski učenički ''informatički inkubator'' Acervatio koji je predstavio svoje trenutne aktivnosti te planove za daljnji rad.

Organizaciju  Dana Erasmusa i moderiranje događaja je provela nastavnica Antonela Dragobratović.

https://www.erasmusdays.eu/event/erasmus-days-in-gimnazija-metkovic/


[OPŠIRNIJE]KRITERIJ O NAČINIMA, POSTUPCIMA I ELEMENTIMA VREDNOVANJA UČENIKA U NASTAVNOM PREDMETU KEMIJA
Antonela Dragobratović / datum: 15. 10. 2021. 12:09

[OPŠIRNIJE]Pokusi za eTwinning projekt ''Science Around Us''
Antonela Dragobratović / datum: 7. 10. 2021. 15:49

Međunarodni eTwinning projekt ''Science Around Us'' je međukurikularni projekt s naglaskom na temi Ljusko tijelo.

Cijelokupni projekt koordinira nastavnica Ana Dragović, a teme iz biologije i kemije koordinira nastavnica Antonela Dragobratović.

Jedan od ciljeva projekta je rad u laboratoriju i izvođenje pokusa kojima se mogu potvrditi neki koncepti vezani uz funkcije ljuskog tijela.

Pokuse su izveli, snimili, montirali i objavili učenici 3.C razreda.

- Skriveni šećeri u osvježavajućim pićima
 
 

[OPŠIRNIJE]Mobilnost u Švedsku
Antonela Dragobratović / datum: 1. 9. 2021. 00:47

S početkom nove nastavne godine pokrenule su se sve odgođene projektne aktivnosti. Od 23. do 26. kolovoza je održana prva mobilnost za nastavnike u Goteborgu, Švedska, a u okviru Erasmus+ KA2 projekta Is geography destiny? Na mobilnosti su bile nastavnice Branka Vladimir i Antonela Dragobratović. U projektu pored škole domaćina (Jensen gymnasium, Goteborg) sudjeluju škole iz Poljske (Gdansk), Španjolske (Ronda), Turske (Tarsus) i dvije škole iz Hrvatske (Gimnazija Metković i Gimnazija Vukovar). Tijekom sastanaka koordinatori projekta su dogovorili termine mobilnosti i aktivnosti za učenike i nastavnike. Projekt je usmjeren na opisivanje geografskih obilježja pojedine zemlje i njihov utjecaj na razvoj gradova u tim područjima te na  proučavanje sirovina i materijala koji su uvjetovali način života u prošlosti i danas s naglaskom na održivost. Tijekom projekta učenici će u suradnji s visokoobrazovnom ustanovom provesti prirodoslovno istraživanje pridržavajući se znanstvene metode. Poseban cilj projekta bit će osmisliti suvremenu utopiju, promišljajući utopiju s filozofskog i sociološkog te ekološkog stajališta. Tijekom mobilnosti nastavnica Antonela Dragobratović je kolegama u školi domaćinu održala predavanje o eTwinningu uz primjere dobre prakse iz Gimnaziji Metković. Projekt ima integrirani pristup i povezuje brojne kurikularne i međukurikularne teme. Kemija se u ovom projektu uključuje u aktivnostima vezanim uz znanstveno istraživanje i održivi razvoj. Koordinatorica projekta u Gimnaziji Metković je nastavnica Branka Vladimir.


[OPŠIRNIJE]Pokusi kod kuće
Antonela Dragobratović / datum: 15. 4. 2021. 20:08

Tijekom online nastave ove godine učenici drugih razreda su proučavali temu Karakteristične reakcije nekih metala i nemetala. Kako bi barem malo približili iskustvo eksperimentiranja i povezivanja znanja iz kemije s pojavama iz svakodnevnog života svi su učenici za domaći uradak trebali napraviti pokus.

Zadatak je bio izvesti pokus u kojem će reagirati soda bikarbona s octom, snimiti pokus, voditi bilješke sa zapažanjima i riješiti radni listić sa zadatcima koji povezuju konceptualna znanja sa životnim iskustvom.

Svi su učenici snimili svoj vlastiti video i podijelili ga preko sharepointa u kanalima kemije na platformi MS Teams.

Između 82 pristigla videa ne može se izdvojiti najbolji jer su svi jedinstveni i odlični.

Evo jedan koji prikazuje ljepotu eksperimentiranja kod kuće.

Reakcija sode bikarbone i octa


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz kemije 2020./2021.
Antonela Dragobratović / datum: 20. 3. 2021. 14:41

Ove godine naša škola je po prvi put bila domaćin Županijskog natjecanja iz kemije u kategoriji za srednje škole.

Ispitu su pristupili ponajbolji znalci kemije iz srednjih škola naše županije. Učenici su ispite pisali u svojim matičnim školama prema propisanim uvjetima, a ispite su ispravili članovi Županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja iz kemije za SŠ koji su se sastali u našoj školi. Nažalost, neki učenici, premda su bili pozvani na natjecanje, nisu sudjelovali zbog otežane epidemiološke situacije.

 U kategoriji 1. razreda sudjelovalo je sedmero učenika, u kategoriji 2. razreda sudjelovalo je 10 učenika, u kategoriji 3. razreda sudjelovalo je četvero, a u kategoriji 4. razreda petero učenika.

Učenici naše škole postigli su zapažene rezultate.

Rezultati koje su postigli učenici Gimnazije Metković na Županijskom natjecanju iz kemije u šk. god. 2020./2021.

Razred

Osvojeno

mjesto

Učenik Mentor
 1. razred 4. Sara Primorac Lora Prusac
  5. Nikola Obad Lora Prusac
 2. razred 1. Luka Popović A. Dragobratović
  2. Tomislav Marenić A. Dragobratović
  4. Marko Planinić A. Dragobratović
  5. Ivana Šutalo A. Dragobratović
  6. Marin Kljusurić A. Dragobratović
  8. Roko Begušić A. Dragobratović
 3. razred 1. Antonio Konjevod A. Dragobratović
  2. Lana Mucić A. Dragobratović
  4. Dominik Jurković A. Dragobratović
 4. razred 1. Ivana Milan A. Dragobratović
  2. Anamarija Obad A. Dragobratović
  3. Ivana Prović Dana Svaguša
  4. Roko Volarević A. Dragobratović

 


[OPŠIRNIJE]Poznati znanstvenici iz Hrvatske
Antonela Dragobratović / datum: 11. 2. 2021. 00:17
Teslina zavojnica

U sklopu Etwinning projekta Important personalities in Physics and Chemistry throughout the ages učenici 3.C razreda pripremili su u alatu wakelet prezentaciju o najpoznatijim znanstvenicima iz Hrvatske: Nikoli Tesli, Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu.

Famous scientists from Croatia


[OPŠIRNIJE]Kemijski izvori električne struje
Antonela Dragobratović / datum: 10. 2. 2021. 03:04
elektrokemija

Učenici 3.D pripremili su tijekom online nastave timsko-suradnim učenjem  prezentacije o primjeni galvanskih članaka u svakodnevnom životu.

Kemijski izvori električne energije


[OPŠIRNIJE]Božić u virtualnom okruženju
Antonela Dragobratović / datum: 9. 12. 2020. 22:41

Ove godine dočekujemo Božić uz online nastavu. U školi nema onog šušura oko ukrašavanja i darivanja, ali ne gubimo entuzijazam. S kolegama iz brojnih projekata u koje smo i ove godine uključeni podijelili smo online čestitke i recepte. 

Pogledajte međunarodnu online čestitku koju smo zajedno napravili

Christmas All Over Europe

 

Fritula


[OPŠIRNIJE]Dani Erasmusa
Antonela Dragobratović / datum: 12. 10. 2020. 11:06

U povodu Dana Erasmusa u našoj školi će se organizirati online konferencija u zoomu. Na konferenciji će biti predstavljen  Erasmus+ projekt Sea in sight. Konferenciju će organizirati i moderirati nastavnica Antonela Dragobratović, a projekt će predstaviti koordinatorica projekta iz naše škole, nastavnica Ana Dragović. Na konferenciju su pored učenika i nastavnika koji sudjeluju u projektu pozvani i svi zainteresirani za projektne aktivnosti u školi.


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz kemije za šk. god. 2019./2020.
Antonela Dragobratović / datum: 4. 10. 2020. 00:24

U školi je 23.9. 2020., pod novim uvjetima održano Županijsko natjecanje iz kemije za šk. god. 2019./2020. Naši su učenici, unatoč višemjesečnom izbivanju iz škole, pokazali entuzijazam i pristupili natjecanju. Prošlogodišnji  nam se maturanti, nažalost, zbog svojih studentskih obveza nisu mogli pridružiti.  Nakon što je Županijsko povjerenstvo za provedbu natjecanja iz kemije pregledalo pristigle testove dobili smo konačnu ljestvicu poretka.

 1. r

3. mjesto: Luka Popović, 2.C

5. mjesto: Marin Kljusurić, 2. C

6. mjesto: Tomislav Marenić, 2. C

7. mjesto: Ivan Bukovac, 2. B

8. mjesto: Hrvoje Jerković, 2. B

2. r

1. mjesto: Mate Dujmović, 3.C

3. mjesto: Antonio Konjevod, 3.C

5. mjesto: Lana Mucić, 3.C

6. mjesto: Jure Herceg, 3.C

7. mjesto: Dominik Jurković, 3. C

3. r

2. mjesto: Roko Krstičević, 4.C

3. mjesto: Barbara Medić, 4. C

4. mjesto: Ivana Milan, 4. C

Mentorica svim navedenim učenicima bila je nastavnica A. Dragobratović.


[OPŠIRNIJE]Indikatori
Antonela Dragobratović / datum: 12. 6. 2020. 00:28
Jestivi pH indikator

Nastava na daljinu nas je prisilila na izvedbu praktičnih radova kod kuće.

Učenici drugih razreda samostalno su istražili svojstva indikatora te pripremili i izveli praktični rad Jestivi pH indikatori.

Pogledajte koliko su bili uspješni u predstavljanju dobivenih rezultata.

Indikatori 1 (učenički tim - 2.C) smiley

Indikatori 2 (učenički tim - 2.C) yes

Indikatori 3 (učenički tim - 2.C) yes

Indikatori 4 (Učenički tim - 2.D) yes

 

 


[OPŠIRNIJE]Modul - Agregacijska stanja tvari na Sutoriju
Antonela Dragobratović / datum: 28. 5. 2020. 22:47

Učenici 1. razeda su vrijedno i kreativno sudjelovali u pripremi svojih interaktivnih ''PRIČA'' u Sutoriju. Kliknite na poveznici i provjerite što su sve naučili. 

Agregacijska stanja tvari, faze i fazni prijelazi

Kristali metala

Ionski kristali

Atomski i molekulski kristali

Tekućine i Otopine

Plinovi


[OPŠIRNIJE]Kvizovi iz kemije
Antonela Dragobratović / datum: 28. 5. 2020. 22:36

Na poveznicama se nalaze zanimljivi kvizovi u testmozu koji vam mogu poslužiti za učenje i vježbanje.

Kovalentna veza testmoz.com/2022071  Passcode: kemija1
Kemijske veze testmoz.com/2079457
Međumolekulske interakcije testmoz.com/3220270 
Faze, fazni prijelazi i fazni dijagram testmoz.com/3218866 (kviz je napravljen s bazenima pitanja te se svaki put generira nova inačica testa pa je preporučivo ulaziti i rješavati više varijanti)
Mol i množina testmoz.com/2622593
Uvod u kemijski račun testmoz.com/2895828 (bazeni pitanja)
Kinetika kemijske reakcije testmoz.com/2552757
Čimbenici koji utječu na brzinu kemijske reakcije testmoz.com/2582145
Ravnoteža kemijske reakcije testmoz.com/2700893
Kinetika i ravnoteža kemijske reakcije  testmoz.com/2870918 (bazen pitanja)
Tehnički važni metali (teorija) testmoz.com/2576315
Vodik (teorija) testmoz.com/2592853
Halogeni elementi (teorija) testmoz.com/2615507
Halkogeni elementi (teorija) testmoz.com/2700445
Elementi 15. skupine (teorija) testmoz.com/3365770
Organski spojevi s kisikom testmoz.com/2021262 passcode KEMIJA4
Karboksilne kiseline i derivati testmoz.com/2097233

[OPŠIRNIJE]Kemija u gostima kod Dnevne doze fizike 20.9.2019.
Antonela Dragobratović / datum: 8. 10. 2019. 16:02
kemiluminiscencija

Prošle godine gostovali smo na Dnevnoj dozi fizike s temama onečišćenje plastikom te prednostima i nedostatcima 3D printanja.

Ove smo godine kemiji kao središnjoj prirodnoj znanosti dali mjesto koje zaslužuje. U našim radionicama povezali smo biologiju, biokemiju, nutricionizam i fiziku.

Istražili smo zašto je spirulina ''super-hrana'' te zašto njena modrozelena vodena otopina pokazuje crvenu fluorescenciju.

Istražili smo i što je kemiluminiscencija, a u radu smo koristili najvažniju kemikaliju svakog forenzičkog tima - luminol.

Radionice i predavanja je osmislila i vodila nastavnica Antonela Dragobratović.

Svojim zalaganjem u pripremi i provedbi predavanja i radionica posebno su se istaknule učenice: Antea Filipa Stojić te Danijela i Helena Šimić.


[OPŠIRNIJE]Kemija na Edmodu
Antonela Dragobratović / datum: 5. 10. 2019. 21:45

I ove godine nastavili smo našu suradnju preko platforme Edmodo. 

Uz tjedne zadatke i prostor za suradnju pronaći ćete i mnoštvo zanimljivih nastavnih materijala raspoređenih po razredima.

1. razred

Kemija - 1.A

Kemija - 1.B

Kemija - 1.C

Kemija - 1.D

2. razred

Kemija - 2.C

Kemija - 2. D

3. razred

Kemija - Trećaši

Nismo zaboravili ni naše maturante, za sve učenike koji ove godine planiraju polagati ispit iz kemije na Državnoj matur osmislili smo brojne sadržaje za učenje i vježbanje.

Priprema za ispit iz kemije na DM


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju