preskoči na sadržaj

Gimnazija Metković

Login
Tražilica
Matematika je in

Nastava matematike u 

Gimnaziji Metković

Kalendar
« Rujan 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2018.

Ukupno: 208490
Ovaj tjedan: 552
Danas: 84

 

Raspored sati od 4. svibnja 2022.

za učenike

za nastavnike

 

Kemija

Kemiju u školi predaju tri nastavnice:

mr.sc. Antonela  Dragobratović, prof. savjetnik 

Lora Prusac, dipl. ing., prof. mentor

Dana Svaguša, prof.

Naše aktivnosti možete pratiti i Facebooku! https://www.facebook.com/gm.kemija yes

Nacionalna oznaka kvalitet za naše eTwinning projekte
Antonela Dragobratović / datum: 16. 7. 2022. 18:43

🏅🏅 Naši eTwinning projekti ''Energy saving'' i ''Nobel Prizes and our world'' nagrađeni su nacionalnom oznakom kvalitete. U realizacii projekata sudjelovali su vrijedni učenici 1.B i 3.A razreda. Nadamo se da će naši projekti dobiti i Europsku oznaku kvalitete. 🏅🏅


[OPŠIRNIJE]Završni online sastanak učenika i nastavnika u eTwinning projektu NOBEL PRIZES AND OUR WORLD
Antonela Dragobratović / datum: 28. 4. 2022. 00:32
Naš eTwinning projekt Nobel Prizes and Our World se približio kraju. Tijekom projekta učenici 1.B razreda naše škole istražili su značenje i važnost Nobelove nagrade u suvremenom svijetu. Otkrili su koje kategorije postoje i zašto se ne daje nagrada za matematiku. Proučili su život i rad 🇭🇷 nobelovaca iz KEMIJE – Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga i s ponosom ih predstavili našim kolega i učenicima iz Slovačke 🇸🇰 , Bosne i Hercegovine 🇧🇦, Turske 🇹🇷 i Srbije 🇷🇸 koji su s nama sudjelovali u projektu.
Pozivamo vas da nam se pridružite na završnom online sastanku, 2.5.2022. u 19.00 sati (google meet),  na kojem ćemo predstaviti našu zajedničkue-knjigu i prezentacije najzanimljivijih laureta. Na sastanku ćete imati priliku rješavati kviz o Nobelovoj nagradi.
 
Pozivnica za online sastanak
 
Naš rad na virtualnoj ploči

[OPŠIRNIJE]Nova serija pokusa kod kuće: Jestivi pH indikatori
Antonela Dragobratović / datum: 8. 3. 2022. 23:41

Sa iskustvom iz online nastave i lockdown-a učenici opće gimnazije 3.B i 3.D razreda su za novogodišnje praznike dobili projektni zadatak snimit video kojim će predstaviti svojstva soka crvenog kupusa kao univerzalnog indikatora. Od 40 pristiglih videa objavljujemo samo neke. Učenici su  pokazali urednost i organiziranost kod izvođenja pokusa te vještinu montiranja i objavljivanja video uradaka.

1. video

2. video 

3. video

4. video

5. video

 


[OPŠIRNIJE]Uspjesi naših učenika na Županijskom natjecanju iz kemije 2021./2022.
Antonela Dragobratović / datum: 7. 3. 2022. 01:41

Dana 4. ožujka Gimnazija Metković je ugostila mlade kemičare na Županijskom natjecanju Dubrovačko- neretvanske županije. Naši su učenici kao i uvijek postigli zapažene rezultate.

Osvojena mjesta po kategorijama možete vidjeti na priloženoj tablici.

Razred

Osvojeno

mjesto

Ime i prezime učenika Mentor
1. razred 1. Blanka Agatić A. Dragobratović
  2. Eugen Sentić A. Dragobratović
  3. Maria Katić Dana Svaguša
  4. Lana Curić A. Dragobratović
2. razred 4. Ivano Palinić Lora Prusac
  6. Nikola Obad Lora Prusac
3. razred 1. Luka Popović A. Dragobratović
  2. Tomislav Marenić A. Dragobratović
4. razred 1. Mate Dujmović A. Dragobratović
  3. Lana Mucić A. Dragobratović

 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Novi profesor mentor kemije u našoj školi
Antonela Dragobratović / datum: 24. 12. 2021. 02:17

Čestitamo nastavnici Lori Prusac koja je imenovana u profesora mentora kemije! Nastavnica se ističe svojim nastavanim i pedagoškim radom te izvrsnim rezultatima učenika na svim razinama natjecanja iz kemije.


[OPŠIRNIJE]Novi STEM eTwinning projekti u 2021./2022.
Antonela Dragobratović / datum: 6. 12. 2021. 23:00

Ove godine odabrali smo eTwinning projekte koji obrađuju aktualne teme i promoviraju znanost.

1. Latin is still alive je projekt iz latinskog jezika. Odlučili smo se uključiti u ovaj projekt  jer uz promociju i dobrobiti učenja latinskog jezika  obrađuju i riječi s latinskom osnovom koje se koriste u znanosti. U projektu sudjeluju po jedna srednja škola iz Poljske, Turske, Španjolske i Hrvatske. U našoj školi u projekt su se uključili učenici 1.A i 1. D, a projekt u školi vode nastavnice Antonela Dragobratović, Ivana Menalo i Judita Mustapić. Projekt koordinira nastavnica iz Poljske Anna Biezowska.

2. Nobel prizes and our world je međukurikularni projekt koji integrira teme iz znanosti, književnosti, povijesti, sociologije, etike i politike. U projekt smo se uključili je imamo dva hrvatska nobelovca iz kemije. U projektu sudjeluje po jedna škola iz Slovačke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske i Hrvatske. U našoj su se školi uključili učenici 1. B razreda, a nastavnice Antonela Dragobratović i Marija Tomić Veraja vode projektne aktivnosti u školi.

3. Energy saving je projekt o aktualnoj temi štednje  energije i promociji alternativnih izvora energije.  U projektu učenici istražuju alternativne izvore energije, uče mogućnosti uštede energije i finincijsku pismenost o vođenju obiteljskog budžeta te troškovima za energiju. U projekt su se uključile učenice 3.A razreda koje su od 1. razreda angažirane u  projektima na teme iz zdravlja, ekologije i zaštite ljudskog okoliša. U projektu sudjeluju šest srednjih škola iz Turske te po jedna sredna škola iz Azerbajdžana, Poljske, Italije i Hrvatske. Projekt u školi koordinira nastavnica Antonela Dragobratović

4. My upcycling workshop je projekt o upcyclingu, novom pokretu koji promiče ponovnu uporabu iskorištenih predmeta njihovim popravkom ili prenamjenom. Kroz ovaj projekt učenici će istražiti što je cirkularna ekonomija i kako štedjeti resurse i enrgiju. U školi će sudjelovati u više radionica na kojima će učiti kako jeftino prenamjeniti odbačene kućanske predmete (limenke, staklene i sl.) u estetski privlačne lonce za cvijeće i posude za spremanje. Radionice će voditi  Matea Jerkić, magistra edukacije likovne kulture i povijesti umjetnosti. U projekt su se uključile učenice 3. B razreda koje su za svoj rad u prošlogodišnjem projektu dobile Europsku oznaku kvalitete. Projekt u školi koordinira nastavnica Antonela Dragobratović.


[OPŠIRNIJE]eTwinning Europska oznaka kvalitet našem STEM projektu
Antonela Dragobratović / datum: 15. 11. 2021. 12:15
Nakon dvije Nacionalne oznake kvalitete za eTwinning projekte iz područja STEM-a za 2021. godinu stigla nam je i prestižna Europska oznaka kvalitet (EQL). Oznaka je dodijeljena međunarodnom eTwinning projektu OUR CELLS OUR POWER. U sklopu ovog projekta sudjelovalo je 10 nastavnika i 60 učenika iz više europskih zemalja. Projekt je proveden tijekom školske godine 2020./2021., a iz naše škole se sudjelovali učenici drugih razreda pod mentorstvom nastavnica Antonele Dragobratović i Vere Modrić. 
Europska oznaka kvalitet je oznaka koju dodjeljuje Središnja služba za podršku (CSS) onim eTwinning projektima koji postižu određenu europsku razinu kvalitete.

[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: Important personalities in Physics and Chemistry throughout the ages nagrađen je Nacionalnom oznakom kvalitete
Antonela Dragobratović / datum: 18. 10. 2021. 12:28

eTwinning projekt  Important peronalities in Physics and Chemistry throughout the ages, u kojem su uz mentorstvo svoje razrednice nastavnice Antonele Dragobratović sudjelovali učenici 3.C razreda matematičke gimnazije,  nagrađen je prestižnom Nacionalnom oznakom kvalitete

Više o projektu možete saznati na stranici


[OPŠIRNIJE]Dani Erasmusa u našoj školi
Antonela Dragobratović / datum: 17. 10. 2021. 23:17

Ove godine smo po drugi put u našoj školi organizirali obilježavanje Dana Erasmusa. 

Učenici su uredili školske panoe i Erasmus kutak, a pripremili su i digitalne postere za sve zainteresirane. 

Dani Erasmusa prijavljeni su i provedeni kao javni online događaj, a pozivnica i poveznica za virtualnu izložbu i online konferenciju objavljena je event na Etwinning platformi i na mrežnoj stranici škole.

Nastavnici koji koordiniraju aktivne Erasmus+ projekte u našoj školi održali su u subotu, 16.10.2021., s početkom u 16 sati, online konferenciju na kojoj su nastavnice Branka Vladimir, Ana Bebić i Antonela Dragobratović  s učenicima predstavile projekte i podijelile iskustva s provedenih stvarnih i virtualnih mobilnosti. Učenici su sudjelovali u online kvizovima s tematikom vezanom uz ishode projekata.

Povodom obilježavanja EU Code Week-a na konferenciji je gostovao i školski učenički ''informatički inkubator'' Acervatio koji je predstavio svoje trenutne aktivnosti te planove za daljnji rad.

Organizaciju  Dana Erasmusa i moderiranje događaja je provela nastavnica Antonela Dragobratović.

https://www.erasmusdays.eu/event/erasmus-days-in-gimnazija-metkovic/


[OPŠIRNIJE]KRITERIJ O NAČINIMA, POSTUPCIMA I ELEMENTIMA VREDNOVANJA UČENIKA U NASTAVNOM PREDMETU KEMIJA
Antonela Dragobratović / datum: 15. 10. 2021. 12:09

[OPŠIRNIJE]Pokusi za eTwinning projekt ''Science Around Us''
Antonela Dragobratović / datum: 7. 10. 2021. 15:49

Međunarodni eTwinning projekt ''Science Around Us'' je međukurikularni projekt s naglaskom na temi Ljusko tijelo.

Cijelokupni projekt koordinira nastavnica Ana Dragović, a teme iz biologije i kemije koordinira nastavnica Antonela Dragobratović.

Jedan od ciljeva projekta je rad u laboratoriju i izvođenje pokusa kojima se mogu potvrditi neki koncepti vezani uz funkcije ljuskog tijela.

Pokuse su izveli, snimili, montirali i objavili učenici 3.C razreda.

- Skriveni šećeri u osvježavajućim pićima
 
 

[OPŠIRNIJE]Mobilnost u Švedsku
Antonela Dragobratović / datum: 1. 9. 2021. 00:47

S početkom nove nastavne godine pokrenule su se sve odgođene projektne aktivnosti. Od 23. do 26. kolovoza je održana prva mobilnost za nastavnike u Goteborgu, Švedska, a u okviru Erasmus+ KA2 projekta Is geography destiny? Na mobilnosti su bile nastavnice Branka Vladimir i Antonela Dragobratović. U projektu pored škole domaćina (Jensen gymnasium, Goteborg) sudjeluju škole iz Poljske (Gdansk), Španjolske (Ronda), Turske (Tarsus) i dvije škole iz Hrvatske (Gimnazija Metković i Gimnazija Vukovar). Tijekom sastanaka koordinatori projekta su dogovorili termine mobilnosti i aktivnosti za učenike i nastavnike. Projekt je usmjeren na opisivanje geografskih obilježja pojedine zemlje i njihov utjecaj na razvoj gradova u tim područjima te na  proučavanje sirovina i materijala koji su uvjetovali način života u prošlosti i danas s naglaskom na održivost. Tijekom projekta učenici će u suradnji s visokoobrazovnom ustanovom provesti prirodoslovno istraživanje pridržavajući se znanstvene metode. Poseban cilj projekta bit će osmisliti suvremenu utopiju, promišljajući utopiju s filozofskog i sociološkog te ekološkog stajališta. Tijekom mobilnosti nastavnica Antonela Dragobratović je kolegama u školi domaćinu održala predavanje o eTwinningu uz primjere dobre prakse iz Gimnaziji Metković. Projekt ima integrirani pristup i povezuje brojne kurikularne i međukurikularne teme. Kemija se u ovom projektu uključuje u aktivnostima vezanim uz znanstveno istraživanje i održivi razvoj. Koordinatorica projekta u Gimnaziji Metković je nastavnica Branka Vladimir.


[OPŠIRNIJE]Pokusi kod kuće
Antonela Dragobratović / datum: 15. 4. 2021. 20:08

Tijekom online nastave ove godine učenici drugih razreda su proučavali temu Karakteristične reakcije nekih metala i nemetala. Kako bi barem malo približili iskustvo eksperimentiranja i povezivanja znanja iz kemije s pojavama iz svakodnevnog života svi su učenici za domaći uradak trebali napraviti pokus.

Zadatak je bio izvesti pokus u kojem će reagirati soda bikarbona s octom, snimiti pokus, voditi bilješke sa zapažanjima i riješiti radni listić sa zadatcima koji povezuju konceptualna znanja sa životnim iskustvom.

Svi su učenici snimili svoj vlastiti video i podijelili ga preko sharepointa u kanalima kemije na platformi MS Teams.

Između 82 pristigla videa ne može se izdvojiti najbolji jer su svi jedinstveni i odlični.

Evo jedan koji prikazuje ljepotu eksperimentiranja kod kuće.

Reakcija sode bikarbone i octa


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz kemije 2020./2021.
Antonela Dragobratović / datum: 20. 3. 2021. 14:41

Ove godine naša škola je po prvi put bila domaćin Županijskog natjecanja iz kemije u kategoriji za srednje škole.

Ispitu su pristupili ponajbolji znalci kemije iz srednjih škola naše županije. Učenici su ispite pisali u svojim matičnim školama prema propisanim uvjetima, a ispite su ispravili članovi Županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja iz kemije za SŠ koji su se sastali u našoj školi. Nažalost, neki učenici, premda su bili pozvani na natjecanje, nisu sudjelovali zbog otežane epidemiološke situacije.

 U kategoriji 1. razreda sudjelovalo je sedmero učenika, u kategoriji 2. razreda sudjelovalo je 10 učenika, u kategoriji 3. razreda sudjelovalo je četvero, a u kategoriji 4. razreda petero učenika.

Učenici naše škole postigli su zapažene rezultate.

Rezultati koje su postigli učenici Gimnazije Metković na Županijskom natjecanju iz kemije u šk. god. 2020./2021.

Razred

Osvojeno

mjesto

Učenik Mentor
 1. razred 4. Sara Primorac Lora Prusac
  5. Nikola Obad Lora Prusac
 2. razred 1. Luka Popović A. Dragobratović
  2. Tomislav Marenić A. Dragobratović
  4. Marko Planinić A. Dragobratović
  5. Ivana Šutalo A. Dragobratović
  6. Marin Kljusurić A. Dragobratović
  8. Roko Begušić A. Dragobratović
 3. razred 1. Antonio Konjevod A. Dragobratović
  2. Lana Mucić A. Dragobratović
  4. Dominik Jurković A. Dragobratović
 4. razred 1. Ivana Milan A. Dragobratović
  2. Anamarija Obad A. Dragobratović
  3. Ivana Prović Dana Svaguša
  4. Roko Volarević A. Dragobratović

 


[OPŠIRNIJE]Poznati znanstvenici iz Hrvatske
Antonela Dragobratović / datum: 11. 2. 2021. 00:17
Teslina zavojnica

U sklopu Etwinning projekta Important personalities in Physics and Chemistry throughout the ages učenici 3.C razreda pripremili su u alatu wakelet prezentaciju o najpoznatijim znanstvenicima iz Hrvatske: Nikoli Tesli, Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu.

Famous scientists from Croatia


[OPŠIRNIJE]Kemijski izvori električne struje
Antonela Dragobratović / datum: 10. 2. 2021. 03:04
elektrokemija

Učenici 3.D pripremili su tijekom online nastave timsko-suradnim učenjem  prezentacije o primjeni galvanskih članaka u svakodnevnom životu.

Kemijski izvori električne energije


[OPŠIRNIJE]Božić u virtualnom okruženju
Antonela Dragobratović / datum: 9. 12. 2020. 22:41

Ove godine dočekujemo Božić uz online nastavu. U školi nema onog šušura oko ukrašavanja i darivanja, ali ne gubimo entuzijazam. S kolegama iz brojnih projekata u koje smo i ove godine uključeni podijelili smo online čestitke i recepte. 

Pogledajte međunarodnu online čestitku koju smo zajedno napravili

Christmas All Over Europe

 

Fritula


[OPŠIRNIJE]Dani Erasmusa
Antonela Dragobratović / datum: 12. 10. 2020. 11:06

U povodu Dana Erasmusa u našoj školi će se organizirati online konferencija u zoomu. Na konferenciji će biti predstavljen  Erasmus+ projekt Sea in sight. Konferenciju će organizirati i moderirati nastavnica Antonela Dragobratović, a projekt će predstaviti koordinatorica projekta iz naše škole, nastavnica Ana Dragović. Na konferenciju su pored učenika i nastavnika koji sudjeluju u projektu pozvani i svi zainteresirani za projektne aktivnosti u školi.


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz kemije za šk. god. 2019./2020.
Antonela Dragobratović / datum: 4. 10. 2020. 00:24

U školi je 23.9. 2020., pod novim uvjetima održano Županijsko natjecanje iz kemije za šk. god. 2019./2020. Naši su učenici, unatoč višemjesečnom izbivanju iz škole, pokazali entuzijazam i pristupili natjecanju. Prošlogodišnji  nam se maturanti, nažalost, zbog svojih studentskih obveza nisu mogli pridružiti.  Nakon što je Županijsko povjerenstvo za provedbu natjecanja iz kemije pregledalo pristigle testove dobili smo konačnu ljestvicu poretka.

 1. r

3. mjesto: Luka Popović, 2.C

5. mjesto: Marin Kljusurić, 2. C

6. mjesto: Tomislav Marenić, 2. C

7. mjesto: Ivan Bukovac, 2. B

8. mjesto: Hrvoje Jerković, 2. B

2. r

1. mjesto: Mate Dujmović, 3.C

3. mjesto: Antonio Konjevod, 3.C

5. mjesto: Lana Mucić, 3.C

6. mjesto: Jure Herceg, 3.C

7. mjesto: Dominik Jurković, 3. C

3. r

2. mjesto: Roko Krstičević, 4.C

3. mjesto: Barbara Medić, 4. C

4. mjesto: Ivana Milan, 4. C

Mentorica svim navedenim učenicima bila je nastavnica A. Dragobratović.


[OPŠIRNIJE]Indikatori
Antonela Dragobratović / datum: 12. 6. 2020. 00:28
Jestivi pH indikator

Nastava na daljinu nas je prisilila na izvedbu praktičnih radova kod kuće.

Učenici drugih razreda samostalno su istražili svojstva indikatora te pripremili i izveli praktični rad Jestivi pH indikatori.

Pogledajte koliko su bili uspješni u predstavljanju dobivenih rezultata.

Indikatori 1 (učenički tim - 2.C) smiley

Indikatori 2 (učenički tim - 2.C) yes

Indikatori 3 (učenički tim - 2.C) yes

Indikatori 4 (Učenički tim - 2.D) yes

 

 


[OPŠIRNIJE]Modul - Agregacijska stanja tvari na Sutoriju
Antonela Dragobratović / datum: 28. 5. 2020. 22:47

Učenici 1. razeda su vrijedno i kreativno sudjelovali u pripremi svojih interaktivnih ''PRIČA'' u Sutoriju. Kliknite na poveznici i provjerite što su sve naučili. 

Agregacijska stanja tvari, faze i fazni prijelazi

Kristali metala

Ionski kristali

Atomski i molekulski kristali

Tekućine i Otopine

Plinovi


[OPŠIRNIJE]Kvizovi iz kemije
Antonela Dragobratović / datum: 28. 5. 2020. 22:36

Na poveznicama se nalaze zanimljivi kvizovi u testmozu koji vam mogu poslužiti za učenje i vježbanje.

Kovalentna veza testmoz.com/2022071  Passcode: kemija1
Kemijske veze testmoz.com/2079457
Međumolekulske interakcije testmoz.com/3220270 
Faze, fazni prijelazi i fazni dijagram testmoz.com/3218866 (kviz je napravljen s bazenima pitanja te se svaki put generira nova inačica testa pa je preporučivo ulaziti i rješavati više varijanti)
Mol i množina testmoz.com/2622593
Uvod u kemijski račun testmoz.com/2895828 (bazeni pitanja)
Kinetika kemijske reakcije testmoz.com/2552757
Čimbenici koji utječu na brzinu kemijske reakcije testmoz.com/2582145
Ravnoteža kemijske reakcije testmoz.com/2700893
Kinetika i ravnoteža kemijske reakcije  testmoz.com/2870918 (bazen pitanja)
Tehnički važni metali (teorija) testmoz.com/2576315
Vodik (teorija) testmoz.com/2592853
Halogeni elementi (teorija) testmoz.com/2615507
Halkogeni elementi (teorija) testmoz.com/2700445
Elementi 15. skupine (teorija) testmoz.com/3365770
Organski spojevi s kisikom testmoz.com/2021262 passcode KEMIJA4
Karboksilne kiseline i derivati testmoz.com/2097233

[OPŠIRNIJE]Kemija u gostima kod Dnevne doze fizike 20.9.2019.
Antonela Dragobratović / datum: 8. 10. 2019. 16:02
kemiluminiscencija

Prošle godine gostovali smo na Dnevnoj dozi fizike s temama onečišćenje plastikom te prednostima i nedostatcima 3D printanja.

Ove smo godine kemiji kao središnjoj prirodnoj znanosti dali mjesto koje zaslužuje. U našim radionicama povezali smo biologiju, biokemiju, nutricionizam i fiziku.

Istražili smo zašto je spirulina ''super-hrana'' te zašto njena modrozelena vodena otopina pokazuje crvenu fluorescenciju.

Istražili smo i što je kemiluminiscencija, a u radu smo koristili najvažniju kemikaliju svakog forenzičkog tima - luminol.

Radionice i predavanja je osmislila i vodila nastavnica Antonela Dragobratović.

Svojim zalaganjem u pripremi i provedbi predavanja i radionica posebno su se istaknule učenice: Antea Filipa Stojić te Danijela i Helena Šimić.


[OPŠIRNIJE]Kemija na Edmodu
Antonela Dragobratović / datum: 5. 10. 2019. 21:45

I ove godine nastavili smo našu suradnju preko platforme Edmodo. 

Uz tjedne zadatke i prostor za suradnju pronaći ćete i mnoštvo zanimljivih nastavnih materijala raspoređenih po razredima.

1. razred

Kemija - 1.A

Kemija - 1.B

Kemija - 1.C

Kemija - 1.D

2. razred

Kemija - 2.C

Kemija - 2. D

3. razred

Kemija - Trećaši

Nismo zaboravili ni naše maturante, za sve učenike koji ove godine planiraju polagati ispit iz kemije na Državnoj matur osmislili smo brojne sadržaje za učenje i vježbanje.

Priprema za ispit iz kemije na DM


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju