2020-02-17 07:39:20

AMBASADORI U STRASBOURGU NA VALENTINOVO
Učenici Gimnazije Metković koji sudjeluju u programu "Škole ambasadori Europskog parlamenta" sudjelovali su prošli tjedan u nagradnom putovanju na događaj Euroscola u Strasbourgu, kojeg su osvojili svojim radom na promicanju EU u protekloj školskoj godini.
U pratnji profesorica Branke Vladimir i Ane Bebić u putovanju su sudjelovali učenici drugih i četvrtih razreda: Laura Čupić, Anamarija Dominiković, Josip Dominiković, Maša Deak, Lara Mijoč, Mateo Soče, Luka Ujdur, Marko Dodig, Iva Goluža, Klara Jerković, Nikola Jurković, Milan Matić, Barbara Putica, Roko Šprlje, Anđela Vrankić i Jure Zloić.
 
Krenuli su iz Metkovića u srijedu te su nakon dugog putovanja autobusom stigli u Strasbourg u jutarnjim satima. Nakon obilaska grada sa stručnim vodičem učenici su u svoje slobodno vrijeme otkrivali grad do večere i smještaja u hotel.   Petak, 14. veljače, proveli su cijeli dan u Europskom parlamentu sudjelujući u događaju Euroscola zajedno s učenicima i profesorima iz 23 europske zemlje. Na početku je svaka škola imala kratko predstavljanje, a našu državu, regiju i školu kratkim je govorom predstavio učenik Nikola Jurković. Nakon diskusije s europarlamentarcima i ručka, učenici su se podijelili u miješane višejezične skupine i u njima raspravljali o zadanim temama ovogodišnje Euroscole: sigurnost, migracije, budućnost Europe, ovisnosti mladih, okoliš i zapošljavanje mladih. Svaka skupina zatim je pred svima predstavila svoje prijedloge za rješavanje problema te su mladi glasali o svakome i na kraju donijeli zajedniče zaključke i preporuke za Europski parlament kako se odnositi prema ovim temama. Dan je završio kvizom znanja "Eurogame", u kojem je pobijedila skupina našeg učenika Luke Ujdura. Nakon ceremonije zastava popraćene europskom himnom, dan Euroscole došao je kraju. Učenici su izašli iz Europskog parlamenta i krenuli kućama puni dojmova, znanja i novih poznanstava. Cilj Euroscole je približiti mladima svakodnevni način rada europarlamentaraca, suradnju u odborima i zajedničko pronalaženje rješenja

Gimnazija Metković