2021-11-29 12:57:09

Gimnazijalci sudjelovali u projektu Science is Wonderful! 2021

Science is Wonderful! u svojoj srži ima nastojanje da čaroliju znanosti dovede ravno u učionicu, otkrivajući svijet znanosti učenicima osnovnih i srednjih škola diljem Europe.

Znanstvenici iz svih disciplina kroz online druženje s učiteljima i učenicima, pokušali su pokazati čarobni svijet istraživanja i time ih nadahnuti.

Od 22. do 26. studenoga učenici Gimnazije Metković imali su priliku upoznati briljantne znanstvenike, izvesti njihove eksperimente, sudjelovati u njihovim radionicama uživo i postaviti im pitanja…

Zainteresirani učenici sa profesoricama; Anom Dragović, Angelom Ćelić, Danom Svagušom i Ljubicom Jerković sudjelovali su na predavanjima:

Genetski kod, Ana Crnković, postdoctoral fellow (MCA) – National Institute of Chemistry, Slovenia

DNK – uređaj za pohranu podataka, Marina Katava, postdoctoral fellow – French National Center for Scientific Research

Bežična komunikacija, Alexander Marinšel, PHD student – KU Leuven


 

Imali su priliku čuti kako postati znanstvenik, kako izgledaju istraživanja i radni dan znanstvenika te konkretne informacije zašto uopće istražujemo DNK i genetski kod, EM spektar i gluha komora.
Na svakom susretu učenici su imali priliku postavljati pitanja i tu su bili jako kreativni: „ima li novaca u znanosti, kako je ženama u znanosti, jesu li bili dobri u fizici i kemiji u srednjoj školi…“

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i nadamo se da smo još dodatno otvorili vrata u znanost i dodatno motivirali naše učenike za STEM.

 

 

 

 

 

 

 


Gimnazija Metković