2023-05-15 20:37:38

Gimnazijalci učili o podzemnim vodama u Francuskoj

Gimnazija Metković sudjelovala je u tjednu od 8. do 13. svibnja u mobilnosti u Francusku u sklopu Erasmus plus projekta "Groundwaters". Učenici Josipa Tošić, Helena Sršen, Jana Ivanković, Petar Bubalo i Ivan Šutalo u pratnji profesorica Branke Vladimir i Klaudie Soldatić otkrivali su ljepote Francuske od Pariza do Provanse i Azurne obale.

 

Nakon obilaska znamenitosti Pariza uputili smo se vlakom prema Nici. Tu su nas dočekali domaćini iz francuske škole College Pierre de Coubertin zajedno s partnerima iz Italije, Slovačke i francuske škole iz Valbonnea.

Prvi dan mobilnosti proveli smo u školi gdje smo prezentirali našu studiju slučaja o nestanku jegulje u Neretvi, i upoznavali gradić Le Luc en Provance.

Drugi dan nas je čekala pustolovina u podzemnim špiljama, gdje smo otkrivali podzemne rijeke i učili o povezanosti vanjskog i podzemnog ekosustava.

Nakon speleoloških istraživanja, proveli smo dan planinareći u nacionalnom parku Calanques se Cassis, i proveli noć u planinarskoj kolibi sa spektakularnim pogledom na azurne uvale.

 

Posjetili smo i Marseille, i poznatu špilju Cosquer s crtežima ljudi iz prapovijesnog doba.

Bila je ovo posljednja mobilnost u trogodišnjem projektu Groundwaters, u kojem smo puno naučili o zaštiti podzemnih voda i njihove bioraznolikosti, te o tome kako se klimatske promjene odražavaju na zalihe vode u Europi.


Gimnazija Metković