preskoči na sadržaj

Gimnazija Metković

Login
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2018.

Ukupno: 34414
Ovaj tjedan: 23
Danas: 23
Anketa
Crno ili bijelo? 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Die Frau im Wandel der Zeit
Autor: Svjetlana Bebić, 26. 3. 2018.

U sklopu partnerstva sa školom iz Njemačke Theodor- Heuss Gymnasium cijeli tjedan od 17. ožujka do 24. ožujka su 13 učenica i učenika iz gore spomenute škole sa svoje dvije profesorice Alexom Keuneke i Minelom Hadžić, te 16 učenica i učenika iz Gimnazije Metković i 2 mentorice Svjetlanom Bebić i Anom Bebić radili zajednički na projektu „Die Frau im Wandel der Zeit“ ili „Žena kroz vremena“ u učionici koja je opremljena projektom e-škole. Budući da se sve aktivnosti projekta provode preko etwinning platforme ova učionica je bila idealno okruženje za njihove radionice.


Uz obavljanje zajedničkih zadataka u Twinspace-u projekta na kojemu rade već od rujna 2017. godine radionice su bile usmjerenje na osmišljavanje i pripremanje zajedničkog svečanog programa i izložbe vezane uz temu projekta. Izložba pod istovjetnim imenom samog projekta se sastojala od niza starih fotografija baka i majki, te malo novijih fotografija generacije koja sudjeluje u projektu, a imala je za cilj prikazati razlike uvjeta i načina življenja ove tri generacije. Zidne panoe s fotografijama su izradili Dragana Kadijević, Ema  Bartulović, Karla Vladimir, Fabian Lohmeyer, Jan Reinartz i Paul Hermsen.

Osim fotografija učenici Dorijan Vulić, Luka Grgić, Joy Hirt, Julius Kraneis, Simon Kemper, Matija Borovac i Tea Obšivač su izradili i lentu vremena istaknuvši na njoj poznate žene Njemačke i Hrvatske koje su dale poseban doprinos u razvoju ugleda žene u društvu.

Jedan kutak izložbe zauzela je trupa s kojom je žena Neretve dugo bila vezana.​

Ono što je dalo posebnu živost izložbi su učenice Gimnazije Metković Marta Jurković, Mia Sršen, Marija Njavro, Nikolina Ereš, Veronika Barjaktarović, Marija Jelaš, Anja Obrvan, Marta Odak, Dubravka Mustapić, Marita Jelčić, Marija Kompar, Lana Bunoza, koje su bile odjevene u odjeću svojih
baka i majki iz različitih godina i modnih svjetova.


Kuriozitet izložbe je svakako Lexikon na njemačkom jeziku iz 1931.god. pun savjeta o tome kakva žena treba biti kao supruga, majka i domaćica, a za ovu priliku nam ju je posudila profesorica Ljiljana Jeličić.


Svečani program je započeo Europskom himnom, a nakon himne je ravnatelj Jozo Jurković pozdravio publiku, sudionike projekta, učenice i učenike koji sudjeluju u svečanom programu, roditelje učenika
koji su primili svoje goste iz Njemačke, sve kolegice i kolege te zamjenika gradonačelnika Damira Raića. Nakon pozdravnog ravnateljevog govora pozdravio nas je i zamjenik gradonačelnika Damir Raić, te istaknuo kako je Gimnazija Metković veliki promicatelj znanja, zahvalio svim profesoricama i
profesorima na tom entuzijazmu i zaželio im puno snage kako bi i dalje bili oni koji vode našu mladost.
Iza pozdravnih riječi naše voditeljice učenice Lea- Kristin Gusling i Iva Galov su pozvale učenice prvog razreda jezične gimnazije Gabrielu Bojčić i Anju Obrvan da odsviraju u neretvanskoj narodnoj nošnji ples Desanski šotić kojeg su plesale naše bake.
Iza plesa je učenica Anita Herr na hrvatskom jeziku pročitala pjesmu Dragutina Tadijanovića „Dugo u noć, u zimsku bijelu noć“, a Lucija Dodig na njemačkom jeziku pjesmu „ Eine richtige Gleichberechtigung“ njemačke pjesnikinje Mire Leonie Balvert.

Sukob generacija i velike promjene u društvu i načinu življenja naših baka, majka i nas samih prikazali su učenici Lazarela Cuparić, Karla Bjeliš, Janis Kuballa, Ivana Salacan, Melisa Aygün, Jana Flacke i Martina Kozina na veseo i duhovit način kroz skeč „Die Frau im Wandel der Zeit“ ili „Žena kroz
vremena“.

Nakon skeča je plesna skupina Gimnazije Metković „Black out“ Ilija Radić, Anamarija Nogolica, Monika Matić i Karla Boras svojom točkom dočarala razvoj društvenog plesa kroz vremena.Na kraju programa su učenice i učenici Gimnazije Metković uručili simbolične darove svojim
kolegama iz Njemačke, te otplesali Makarenu, zajednički ples njihovog druženja i sklopljenog novog prijateljstva ovdje u Hrvatskoj.
Cijelo vrijeme svečanog programa na zidu se prikazivala prezentacija s fotografijama zajedničkih ovotjednih aktivnosti projekta, a koju su izradili: Jonathan Keltt, Matea Marević, Vivien Schlung, Karla Ćupić i Ana Krnjić.


Osim radionica našim smo gostima priredili također turističko edukativan program kojim smo im željeli pokazati svo bogatstvo koje nas okružuje.
Prvi dan smo posjetili stari lijepi primorski gradić Trogir. Paketom „Fotosafari“ kojeg nam je ponudio restoran „ Đuđa i Mate“ upoznali smo ih sa lađama i našim močvarnim krajolikom, besplatan posjet kojeg je darovao našim gostima Arheološki muzej Narona u Vidu dao im je jedan drugačiji i vrlo zanimljiv prikaz žene s ovog područja u vrijeme Rimskog carstva, a s gđom. Konstantom Bukovac smo proveli i zanimljivi intervju na tu temu.
Cjelodnevni izlet u Dubrovniku usprkos lošem vremenu je ostavio poseban dojam na naše goste.


Osim obilaska Dubrovnika i dubrovačkih zidina posjetili smo i Etnografski muzej u Dubrovniku te s gđom. Brankom Hajdić također proveli intervju o ženi iz Dubrovačko- neretvanske županije i njenom teškom životu. Imali smo sreću pogledati i način pletenja palminih grančica, jer se u muzeju upravo tada održavala radionica Uskrsni običaji našeg kraja.


Naše je goste osobito zanimao i život izvan Europske unije pa smo ih odvezli u Mostar, a taj izlet nam je darovala Turistička agencija Žabac.​

Prirodoslovni muzej Metković je također primio naše goste i na njih ostavio poseban dojam.


A kakav bi to bio turističko edukativan program da smo preskočili Split? Dakle zadnji dan našeg susreta smo ostavili za Split, a tu nas je konačno poslužilo i vrijeme pa su naši gosti mogli uživati punim plućima.
Užitak je prekinuo poslijepodnevni rastanak u Zračnoj luci Split koja je usprkos sunčanom vremenu bila potopljena suzama rastanka.
Dragi gosti, bilo nam je predivno i do viđenja do svibnja u Recklinghausenu!
Ovom se prilikom zahvaljujemo svima koji su pridonijeli da sve naše planirane aktivnosti dovedemo do kraja i našim gostima priuštimo ugodan boravak u našoj školi, gradu, županiji, regiji, a oni su:
Učenice i učenici, kolegice i kolege, stručno osoblje, majstori i spremačice, te ravnatelj Gimnazije Metković, roditelji učenika, Grad Metković, Arheološki muzej Narona, Prirodoslovni muzej Metković,
Turistička agencija Metković, Agencija Žabac, Čazmatrans, restoran Đuđa i Mate, Hotel Adria, Dubrovačko-neretvanska županija, Muzeji grada Dubrovnika, Foto Veraja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Carnet. Bez i jedne karike u ovom lancu naš susret ne bi bio ovako savršen.​

                                                                

Slike projekta možete pogledati u fotogaleriji

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju