« Rujan 2023 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Rječnik možete pregledati u priloženom pdf dokumentu ili na linku https://tinyurl.com/Glossar-LuG
Osam učenika Gimnazije Metković: Erika Begić, Petra Koncul, Iva Kožul, Nika Karla Milinković, Marta Penović, Tonka Previšić, Nera Prović i Kristijan Volarević u pratnji profesorica Ane Bebić i Ane Dragović boravili su od 26. do 31.3.u Tampere, Finska gdje se provela završna mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta "Lecker und gesund". Uz Gimnaziju Metković u projektu sudjeluju škole iz Njemačke, Grčke i Finske.
Kroz predavanja, prezentacije i posjete školi, tvrtkama i organizacijama mnogo su naučili o zdravoj prehrani, finskom školskom sustavu, njihovoj školskoj kantini i hrani te preventivnom zdravstvenom sustavu u Finskoj.
Prvi dan mobilnosti obilježio je prijam kod ravnatelja škole i gradonačelnice. U poslijepodnevnim satima smo u grupama razgledavali i upoznavali grad i jedni druge.
Drugi dan projekta započeli smo posjetom "Ruohonjuuri", trgovini i proizvođaču zdrave i veganske hrane. Upoznali smo se s hranjivim vrijednostima proizvoda koje nudi te cijelim procesom istraživanja i proizvodnje njihovih proizvoda. Nakon manjeg uvoda u svijet veganske i zdrave hrane, današnji put nastavili smo dolaskom u njihovu školu. U njihovoj školi dočekala su nas četiri prezentatora i četiri prezentacije. Prezentacijama smo naučili o "Voimia", njihovoj školskoj kantini i hrani; o preventivnom zdravstvenom sustavu u Finskoj; o zdravijim zamjenama bijelog šećera i o stvaranju proizvoda veganske tvrtke "Vegem". Tijekom dana obavljali smo mnoge zadatke, a neki od njih su: potraga za ukusnom niskošećernom hranom i isprobavanje sastojaka koji su zamjena za šećer. Stečeno znanje stavili smo na test završnim zadatkom spremanja i pečenja "blaubeerkuchen", "pitabrot", veganskih kobasica i čajnih i pripravkom salate i umaka za salatu koje smo naposljetku podijelili zajedno sa svim profesorima i učenicima uključenima u projekt.
Projektno putovanje trećega smo dana obogatili izletom u Helsinki. Prije samoga dolaska u Helsinki, posjetili smo poznatu tvornicu slatkiša "Fazer". U Fazeru su nas dočekali veseli prezentatori koji su nam, slikovitim filmom, prikazali nastanak ove poznate tvornice i njezinih proizvoda te samu priču osnivača Karla Fazera. Nakon dolaska u glavni grad Finske, domaćini su nas upoznali s njegovom poviješću. Vidjeli smo mnoge znamenitosti poput protestantskog hrama, predsjedničkog dvorca i parlamenta. Večer se nastavlja u odličnoj atmosferi, druženjem u lobiju hostela.
Ovogodišnju smo mobilnost zatvorili za ovaj put - posljednjim posjetom školi-domaćinu i poznatoj finskoj sauni. Četvrti nam je dan projekta uljepšan smijehom i veseljem, a onaj ozbiljni dio dana proveli smo u proučavanju meda i cijeloga procesa njegova nastanka. Potom smo se uputili u finsku saunu, do koje smo došli nezaboravnom šetnjom kroz šumu i po smrznutom jezeru. Sauna je bila odličan način opuštanja i zbližavanja s ostalim članovima projekta, gdje smo osim predivnog finskog iskustva, ostatak dana roštiljali te se, kroz ples i pjesmu, pozdravili s našim finskim, njemačkim i grčkim prijateljima - učenicima i profesorima. Uz lijepe uspomene i predivno provedeno vrijeme, kući se vraćamo ruku punih darova kojim su nas obradovali naši domaćini i, što je najvažnije, s puno naučenih lekcija.
Projekt sufinancira Europska unija iz programa Erasmus+.
Koordinatorica projekta je profesorica Ana Bebić.
U sklopu Erasmus+ projekta Lecker und gesund (Ukusno i zdravo) Gimnazija Metković je u razdoblju od 25. do 30.9. ugostila ukupno 24 učenika i 6 nastavnika iz Finske, Njemačke i Grčke. U školi je u ponedjeljak organiziran svečani prijam prilikom kojeg su ravnatelj Jozo Jurković, profesorice Ana Bebić Ana Dragović, Angela Ćelić, Svjetlana Bebić te učenici Gimnazije Metković svojim gostima zaželjeli dobrodošlicu. Direktorica TZ Metković Magdalena Medar Ujdur je naše goste uputila u ljepote i bogatstva našeg grada i cijele Doline Neretve, a u koja su se naši gosti imali priliku i sami uvjeriti prilikom projektnih aktivnosti, zadataka i radionica organiziranih uz pomoć naših učenika i sugrađana. Uz mnoge projektne aktivnosti naši gosti su uživali i u fotosafariju, berbi mandarina, posjetu vinogradu i vinariji Volarević, Solani Ston te tvrtci Novalis d.o.o koja proizvodi 100% prirodne sokove GUUC. U Dubrovniku je u sklopu projekta organiziran i Dan Europe gdje su nam svečani prijam upriličili Žana Marević – pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine, Ana Čeović - viša savjetnica u Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, znanost i sport, te Marko Potrebica - ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik. Hvala svim roditeljima i nastavnicima na suradnji i potpori.
Koordinatorica projekta je profesorica Ana Bebić.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije.
Na ovom putovanju naučili smo mnogo toga o zdravoj prehrani sto je i glavna tema nasega
projekta lecker und gesund, upoznali smo se s kulturom prekrasnog grckog gradica kroz
njegove znamenitosti, ples i pjesmu. Stekli smo nova i dugorocna prijateljstva u tako malo
vremena na kojima smo beskrajno zahvalni. Ovo putovanje zauvijek ce ostati urezano u
nasa pamcenja, a Kastoria ce uvijek imati posebno mjesto u nasim srcima.
Naši učenici sudjelovali su na mobilnosti u Hamburgu (Sadtteilschule Wilhelmsburg) u sklopu Erasmus+ projekta Lecker und gesund, financiranog sredstvima Europske unije. Nakon mobilnosti pripremili su video u kojem su predstavili program i svoje dojmove.
Zadnji tjedan u ožujku otputovali su učenici Gimnazije Metković s njihovim profesoricama na prvu mobilnost Erasmus+ projekta Lecker und gesund/ Ukusno i zdravo koja se održavala u školi koordinatoru cijelog projekta Stadtteilschule Wilhelmsburg u Hamburgu.
Učenici: Kristijan Volarević, Katarina Neda Bukovac, Dominik Blaž Bakalar, Iva Krstičević, Iva Obrvan, Josipa Tošić, Ivan Bebić i Karlo Volarević
Profesorice: Ana Bebić i Svjetlana Bebić
Svaki dan su učenicima ispunjavale projektne aktivnosti vezane uz temu projekta. Aktivnosti su učenici odrađivali u mješovitim skupinama koje su sačinjavali učenici iz Njemačke, Finske Grčke i Hrvatske, a jezik projekta je njemački jezik, no to učenike nije sprječavalo u upoznavanju i s ostalim jezicima.
Posjet Gradskoj vjećnici u Hamburgu.
Pozdravni govor i prijem svih sudionika u projektu Lecker und gesund u Gradskoj vjećnici.
Koordinatorica projekta za Hrvatsku profesorica Ana Bebić uz koordinatorice za Grčku i Finsku iskazala je u Gradskoj vjećnici riječi zahvalnosti za srdačan prijem, te izuzetnu suradnju svih sudionika istoimenog projekta.
Aktivnost: Obilježavanja Dana Europe
Snijeg je ugodno iznenadio i nas goste, ali i domaćine, te smo u veselom ozračju nastavili s aktivnostima.
Aktivnost: Radionice u Muzeju začina i Njemačkom muzeju za dodatke u prehrani
Aktivnost: posjet seoskoj farmi, upoznavanje sa sadnjom, obrađivanjem i berbom raznog voća, , isprobavanje soka od jabuka i raznih vrsta jabuka
Aktivnost: u školskoj kuhinji učenici u mješovitim skupinama izrađuju tipično njemački kolač od jabuke
Aktivnost: poslijednji dan mobilnosti učenci pripremaju pice za završnu zabavu
Osim radno provedenog vremena našli smo vremena za druženje i zabavu:
Svako jutro: testiranje
Nakon neprospavane noći preplavljeni osjećajima zadovoljstva, sreće, tuge zbog rastanka, iscrpljeni čekamo vlakove, zrakoplove, autobuse za povratak u Metković:
Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske Unije.
https://twinspace.etwinning.net/112269/home
https://www.instagram.com/invites/contact/?i=8q8aljd4qceh&utm_content=nailvo3
Dana 21.5.2021. sudionici Erasmus+ projekta Lecker und gesund su za kraj nastavne godine organizirali Abschlussfeier – završnu zabavu sa svim učenicima sudionicima projekta. Tijekom susreta smo imali brojne aktivnosti – predstavljanje, nazdravljanje (iscijeđeni limun), Rythmusspiel, puno pjesme i zabave. Sažetak našeg druženja možete vidjeti na linku:
Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske unije.
Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske Unije.