preskoči na sadržaj

Gimnazija Metković

Login
Matematika je in

Nastava matematike u 

Gimnaziji Metković

Tekuće obavijesti
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Državna matura
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2018.

Ukupno: 283720
Ovaj tjedan: 519
Danas: 140

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Tampere - završna mobilnost Erasmus+ projekta Lecker und gesund
Autor: Svjetlana Bebić, Ana Bebić, 31. 3. 2023.

 

Osam učenika Gimnazije Metković: Erika Begić, Petra Koncul, Iva Kožul, Nika Karla Milinković, Marta Penović, Tonka Previšić, Nera Prović i Kristijan Volarević u pratnji profesorica Ane Bebić i Ane Dragović boravili su od 26. do 31.3.u Tampere, Finska gdje se provela završna mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta "Lecker und gesund". Uz Gimnaziju Metković u projektu sudjeluju škole iz Njemačke, Grčke i Finske.

 

Kroz predavanja, prezentacije i posjete školi, tvrtkama i organizacijama mnogo su naučili o zdravoj prehrani, finskom školskom sustavu, njihovoj školskoj kantini i hrani te preventivnom zdravstvenom sustavu u Finskoj.

 

Prvi dan mobilnosti obilježio je prijam kod ravnatelja škole i gradonačelnice. U poslijepodnevnim satima smo u grupama razgledavali i upoznavali grad i jedni druge. 

Drugi dan projekta započeli smo posjetom "Ruohonjuuri", trgovini i proizvođaču zdrave i veganske hrane. Upoznali smo se s hranjivim vrijednostima proizvoda koje nudi te cijelim procesom istraživanja i proizvodnje njihovih proizvoda. Nakon manjeg uvoda u svijet veganske i zdrave hrane, današnji put nastavili smo dolaskom u njihovu školu. U njihovoj školi dočekala su nas četiri prezentatora i četiri prezentacije. Prezentacijama smo naučili o "Voimia", njihovoj školskoj kantini i hrani; o preventivnom zdravstvenom sustavu u Finskoj; o zdravijim zamjenama bijelog šećera i o stvaranju proizvoda veganske tvrtke "Vegem". Tijekom dana obavljali smo mnoge zadatke, a neki od njih su: potraga za ukusnom niskošećernom hranom i isprobavanje sastojaka koji su zamjena za šećer. Stečeno znanje stavili smo na test završnim zadatkom spremanja i pečenja "blaubeerkuchen", "pitabrot", veganskih kobasica i čajnih i pripravkom salate i umaka za salatu koje smo naposljetku podijelili zajedno sa svim profesorima i učenicima uključenima u projekt.

Projektno putovanje trećega smo dana obogatili  izletom u Helsinki. Prije samoga dolaska u Helsinki, posjetili smo poznatu tvornicu slatkiša "Fazer". U Fazeru su nas dočekali  veseli prezentatori koji su nam, slikovitim filmom, prikazali nastanak ove poznate tvornice i njezinih proizvoda te samu priču osnivača Karla Fazera. Nakon dolaska u glavni grad Finske,  domaćini su nas upoznali s njegovom poviješću. Vidjeli smo mnoge znamenitosti poput protestantskog hrama, predsjedničkog dvorca i parlamenta. Večer se nastavlja u odličnoj atmosferi, druženjem u lobiju hostela.

Ovogodišnju smo mobilnost zatvorili za ovaj put - posljednjim posjetom školi-domaćinu i poznatoj finskoj sauni. Četvrti nam je dan projekta uljepšan smijehom i veseljem, a onaj ozbiljni dio dana proveli smo u proučavanju meda i cijeloga procesa njegova nastanka. Potom smo se uputili  u finsku saunu, do koje smo došli nezaboravnom šetnjom kroz šumu i po smrznutom jezeru. Sauna je bila odličan način opuštanja i zbližavanja s ostalim članovima projekta, gdje smo osim predivnog finskog iskustva, ostatak dana roštiljali te se, kroz ples i pjesmu, pozdravili s našim finskim, njemačkim i grčkim prijateljima - učenicima i profesorima. Uz lijepe uspomene i predivno provedeno vrijeme, kući se vraćamo ruku punih darova kojim su nas obradovali naši domaćini i, što je najvažnije, s puno naučenih lekcija.

 

Projekt sufinancira Europska unija iz programa Erasmus+.

 

Koordinatorica projekta je profesorica Ana Bebić.

 

 

 






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju