preskoči na sadržaj

Gimnazija Metković

Login
Matematika je in

Nastava matematike u 

Gimnaziji Metković

Tekuće obavijesti
Kalendar
« Svibanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Državna matura
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2018.

Ukupno: 285713
Ovaj tjedan: 461
Danas: 1

vijesti
Uspješni gimnazijalci na XXIX. državnom Natjecanju iz hrvatskoga jezika
Svjetlana Bebić Marija Tomić / datum: 16. 5. 2024. 00:31

 

 

U Osnovnoj školi Petra Zoranića Jasenice održano je 29. državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika na kojem je sudjelovalo četvero učenika Gimnazije Metković: Ivano Dragobratović (I. razred, mentorica Martina Pačić), Blanka Agatić i Ivan Volarević (III. razred, mentorica Marija Tomić Veraja) i Rita Gnječ (IV. razred, mentorica Marija Tomić Veraja). U izrazito jakoj konkurenciji najboljih poznavatelja hrvatskoga jezika u kategoriji prvih razreda Ivano je osvojio sjajno 6. mjesto; u kategoriji trećih razreda Ivan je osvojio također 6. mjesto, a Blanka 12. mjesto te u kategoriji četvrtih razreda naša maturantica Rita osvojila je 7. mjesto.

Uspjeh naših učenika tim je veći što su oni, prema riječima predsjednice Državnog povjerenstva gđe Barbare Beronje, među 1,5 % najboljih učenika koji su pozvani na ovogodišnje državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika, a sve zahvaljujući ljubavi prema jeziku i neumornom trudu i radu sa svojim mentoricama.[OPŠIRNIJE]Dan Europe
Svjetlana Bebić / datum: 9. 5. 2024. 12:30

Čestitamo svima Dan Europe! 


[OPŠIRNIJE]Španjolski nastavnici u posjetu Gimnaziji Metković
Svjetlana Bebić Branka Vladimir / datum: 9. 5. 2024. 12:11
 
Početkom ovog tjedna našu Gimnaziju posjetila su tri nastavnika iz španjolske škole IES JAIME II iz grada Alicantea, u sklopu njihovog Erasmus plus projekta KA122 "Europe: democratic culture and sustainable digital transformation". Tijekom ovog pripremnog posjeta naši gosti su posjetili znamenitosti Dubrovnika, Korčule i Metkovića te našu školu, kako bi detaljno isplanirali mobilnost učenika i profesora kojoj će domaćin biti Gimnazija Metković u rujnu ove godine.
 
 

[OPŠIRNIJE]REZULTATI MEĐUNARODNOG MATEMATIČKOG NATJECANJA „KLOKAN BEZ GRANICA 2024“
Svjetlana Bebić / datum: 5. 5. 2024. 11:47
 
 
Objavljeni su konačni rezultati međunarodnog matematičkog natjecanja „Klokan bez granica“ u 2024. godini s rang listom 10 % najboljih natjecatelja u državi.
Međunarodna udruga „Klokan bez granica“ okuplja predstavnike više od 80 država svijeta. Njezin cilj je popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje. Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 22. ožujka 2024. godine održano je međunarodno matematičko natjecanje „Klokan bez granica“.
Na ovogodišnjem natjecanju među 10 % top natjecatelja u državi našlo se čak 8 naših učenika. Nagrađeni učenici po kategorijama:
Cadet:
- Kristina Sušak ( 1.d )
- Roko Sršen ( 1.c )
Junior:
- Petar Jerković ( 2.c )
- Ante Turk ( 2.c )
- Borna Brečić ( 2.c )
- Josip Pavić ( 2.b )
- Lovro Matoković ( 3.d )
Junior PLUS
- Ivan Volarević ( 3.c )
Čestitamo nagrađenima!
Sve rang liste mogu se pronaći na stranici Hrvatskog matematičkog društva

[OPŠIRNIJE]Otvorili smo vrata budućim učenicima
Svjetlana Bebić Branka Vladimir / datum: 3. 5. 2024. 09:36

Dan otvorenih vrata Gimnazije Metković održan 2. svibnja 2024. opet je pokazao zašto je Gimnazija Metković najbolji izbor budućih srednjoškolaca u Dolini Neretve i šire. Gimnazijalci i njihovi profesori pripremili su za posjetitelje brojne radionice, prezentacije i kvizove kojima su predstavili svoj rad u projektima i nastavi.

Dan je započeo sportskim aktivnostima, i to nogometnom utakmicom između učenika Gimnazije Metković i učenika osnovnih škola iz Metkovića.

 


 

Aktiv hrvatskog jezika i latinskog jezika zajedno sa školskom knjižnicom prikazao je rad Školske filmske družine, Čitateljskog kluba, projekata Čitanje u fokusu i Lektira na mreži, uratke s natjecanja Lidrano te one na latinskom jeziku.

 

 

Njemački jezik predstavljen je jezičkim izazovima i „escape roomom“, a engleski jezik kvizovima i jezičnim igrama.

 


 

Od brojnih Erasmus projekata Gimnazije posebno je predstavljen projekt na temu informatike Big Data, gdje su posjetitelji mogli reciklirati računalnu opremu i pogledati hologramski prikaz projektnih aktivnosti.

 

 

Učenici u programu Škole ambasadori Europskog parlamenta zajedno s aktivom geografije pripremili su kviz o Europskoj uniji i animirali na sudjelovanje u nadolazećim EU izborima.


 

Opet su veliki hit bili STEM predmeti koji su privukli učenike atraktivnim radionicama, posebno interdisciplinarni „escape room“ na temu fizike i kemije.


 

Na astronomiji su učenici proučavali svemir pomoću aplikacija Cartes du Ciel i Universe Sandbox, na kemiji su eksperimentirali s filmskim trikovima i forenzičkim istraživanjem,

 

na biologiji su u Zdravom kutku izolirali DNA stanice iz voća i mikroskopirali,

 

 

na matematici su rješavali mozgalice i sudoku,

a na robotici se utrkivali heKAapodima i bavili se 3D modeliranjem.

 

 

Naposljetku, za umjetnički program pobrinuo se naš školski bend svojom glazbenom animacijom,

 

te naši nadareni likovnjaci s likovnom štafetom.

 

Još više dobre atmosfere s Dana otvorenih vrata Gimnazije Metković, ali i naših ostalih aktivnosti, možete pratiti na Instagram i Facebook stranicama naše škole.

(Više slika na opširnije.)


[OPŠIRNIJE]GIMNAZIJA OTVARA SVOJA VRATA 2. SVIBNJA
Svjetlana Bebić / datum: 29. 4. 2024. 18:06
Dan otvorenih vrata Gimnazije Metković održat će se u četvrtak, 2. svibnja 2024., za buduće učenike Gimnazije, osmaše i njihove roditelje, ali i sve posjetitelje iz Metkovića i okolnih mjesta.
S početkom u 10 sati odigrat će se utakmice između momčadi osmaša i učenika Gimnazije u gimnazijskoj športskoj dvorani, a od 11 sati u školi će biti predstavljene brojne aktivnosti koje su pripremili učenici i profesori.
Posjetitelje očekuju kvizovi, jezične i matematičke igre, "escape room"-ovi, kodiranje, dešifriranje, mikroskopiranje, prezentacije, radionice slikanja i glazbe, 3-D printanje, hologrami i rasplesani roboti, recikliranje i mnoge druge zanimljivosti.
Neka vaša priča započne u Gimnaziji Metković!
 

[OPŠIRNIJE]Zapažen nastup gimnazijalke Klare Josipe Pivac na državnoj Smotri Lidrano 2024.
Svjetlana Bebić / datum: 29. 4. 2024. 18:01

Maturantica Gimnazije Metković Klara Josipa Pivac, sa svojom mentoricom prof. Marijom Tomić Veraja, sudjelovala je na državnoj Smotri LiDraNo 2024. u Vinkovcima kazivanjem poezije Danijela Dragojevića „Činjenično". Članovi  Povjerenstva pohvalili su Klarinu izvedbu istaknuvši da je govorila kao iskusna glumica koja je rođena za kazalište.

Čestitamo Klari i njezinoj mentorici!  


[OPŠIRNIJE]Posjet učenika V. gimnazije iz Zagreba
Svjetlana Bebić Antonija Glamuzina / datum: 29. 4. 2024. 11:23

U petak, 26. travnja, u pratnji svojih profesora, našu školu su posjetili učenici V. gimnazije iz Zagreba.

U sklopu izvanučioničke nastavi u Vidu i Metkoviću, pedeset i troje učenika i četiri profesora ( Ana Špirelja Gruić , Predrag Brođanac, Ivana Jelić i Romana Halapir Franković) u posjetu Gimnaziji upoznali su se sa aktivnostima koje se provode u našoj školi, obišli školske prostore i rješavali matematičke izazove.


[OPŠIRNIJE]It is in my DNA!
Svjetlana Bebić / datum: 26. 4. 2024. 14:37
 Na današnji dan, 25. travnja 1953. godine, znanstvenici James Watson, Francis Crick, Maurice Wilkins i Rosalind Franklin objasnili su strukturu DNA u časopisu „Nature”. Zbog toga se upravo na ovaj datum obilježava Međunarodni dan DNA. Povodom toga učenici 2.b, 2.d i 4.d su pod vodstvom mentorica , prof. biologije Marije Volarević, prof. biologije i kemije Sandre Šoše te uz pomoć knjižničarke Antonije Glamuzine na prikladan način obiježili jedno od najvećih otkrića 20. stoljeća, otkriće molekule DNA. Njihov rad možete pogledati u videu.

https://drive.google.com/drive/folders/1nmpSZExFjinsqhrH2micJmwYKIKNlLXC?usp=sharing
 

[OPŠIRNIJE]FIT ispiti
Svjetlana Bebić / datum: 26. 4. 2024. 08:13

Ovo proljeće polagali su učenice i učenici Gimnazije Metković  FIT ispite iz njemačkog jezika u organizaciji Goethe Instituta. Polagale su se jezične razine A1 i A2  u vještinama slušanja i čitanja s razumijevanjem, pisanja i govorenja za koje su  dobili certifikate koji će im poslužiti u traženju sezonskog posla ili zaposlenja.  Ispite su provodile certificirane ispitivačice Goethe instituta Indra Katharina Dassmann  i dvije studentice njemačkoga jezika, također certificirane ispitivačice. Za Fit ispite učenice i učenike su pripremale profesorice njemačkog jezika Ana Bebić, Danijela Vučina i  Svjetlana Bebić. Budući da je Gimnazija Metković partner škola Goethe instituta naši učenici i profesorice njemačkog jezika uživaju niz pogodnosti u kojima se otvaraju široke mogućnosti rada na usavršavanju jezičnih vještina ovog sve privlačnijeg jezika. Goethe institut organizira svake godine za naše učenice i učenike i profesorice razne jezične radionice u korelaciji s plesom, glazbom, kazalištem, sportom, umjetnošću, fizikom, matematikom, robotikom, novinarstvom, trotjedne jezične stipendije u Njemačkoj, natjecanja s vrijednim nagradama, polaganje ispita u svrhu izdavanja jezičnih certifikata i još mnogo više.


[OPŠIRNIJE]Noć knjige
Svjetlana Bebić / datum: 25. 4. 2024. 16:36

Noć knjige održava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja).

 
 
Učenici Gimnazije Metković su, u suradnji s učenicima Srednja škole Metković, održali prigodan program i radionicu u Gradskoj knjižnici Metković.
 

Vođenim čitanjem upoznali su učenike četvrtoga razreda Osnovne škole Stjepana Radića sa zanimljivim Gregovim dnevnikom te razgovarali o instrumentima i važnosti glazbe u našim životima. Vidjeli smo mlađe i starije učenike u razigranom spoju riječi, glazbe, plesa i glume. Učenici su pokazali svoju kreativnost što je prvi preduvjet u poticanju interesa za čitanje jer je samo kreativan i kritički čitatelj pisac budućih zanimljivih priča.

 

 
 

Mentorice: Martina Pačić, Antonija Glamuzina, Rosanda Lovrić, Nina Komazin, Martina Tomić, Suzana Nižić, Marijana Curić.


[OPŠIRNIJE]Učenik Ante Turk predstavljao gimnaziju Metković na državnom natjecanju iz matematike
Svjetlana Bebić / datum: 25. 4. 2024. 16:24


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učenik 2.c razreda prirodoslovno-matematičke gimmazije Ante Turk sudjelovao je na državnom natjecanju iz matematike u pratnji mentora Ante Zovke.
Natjecanje se održalo od 22. do 24. travnja u Osnovnoj školi Vodice. Sudjelovalo je 268 učenika koji su se natjecali u kategorijama osnovnih i srednjih škola. Ante je u izrazito teškoj kategoriji matematičkih gimnazija osvojio 17. mjesto.
Velike čestitke Anti na pokazanom znanju i predstavljanju naše škole!


[OPŠIRNIJE]“ Think global, learn being an entrepreneur in Europe!”
Svjetlana Bebić / datum: 21. 4. 2024. 17:13
 
Učenici Gimnazije Metković Goran Martinović, Nadia Pokrajac, Lana Curić, Maria Goluža i Kristina Šutalo u pratnji profesorica Dane Svaguše i Ane Dragović boravili su protekli tjedan u Partinicu na Siciliji u sklopu Erasmus+ projekta KA220 “ Think global, learn being an entrepreneur in Europe!”.
 
 
Škola domaćin Liceo Scientifico statale Santi Savarino Partinico, Italija organizirala je petodnevni program za partnere iz Portugala, Litve, Latvije, Grčke i Hrvatske.
 
Sudionici su izradili pet održivih poslovnih modela sa temom održivog vinogradarstva te prezentirali nacionalne probleme vezane uz okoliš, odnosno održivo vinogradarstvo u Hrvatskoj.
 
 
Sudjelovali su na nastavi u školi domaćinu, posjetili znamenitosti Palerma, Partinica, Marsale i okolice.
 
Sljedeća mobilnost održat će se u listopadu u Metkoviću.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije.

[OPŠIRNIJE]Gimnazijalke na Danima savjetovanja o studiranju u Njemačkoj
Svjetlana Bebić / datum: 21. 4. 2024. 15:46

 

Naše učenice trećih razreda s mentoricom profesoricom njemačkoga jezika Svjetlanom Bebić sudjelovale su dva dana na Danima savjetovanja o studiranju u Njemačkoj. Osim na općim predavanjima koje su održali  profesori sa Sveučilišta Friedrich Schiller Jena naše učenice sudjelovale su na radionicama medicine, psihologije, prirodnih znanosti, informatike i ekonomije. Imale su izvrsnu priliku saznati o kolegijima dostupnim na renomiranom sveučilištu, posebno ako razmišljaju o studiranju u Njemačkoj. jer se nude i posebni programi za diplomski ili magistarski studij njemačkog kao stranog ili drugog jezika, koji pripremaju buduće učitelje za njihov rad. Osim uvjeta o studiranju upoznale su se i o mogućnostima stipendiranja. Ovi dani informiranja organizirani su od strane Sveučilišta Friedrich Schiller Jena, Goethe Instituta München/ Zagreb i ZfA (Središnji ured za strane škole Savezne Republike Njemačke), a prostorije za rad ustupila nam je XVI Gimnazija, Zagreb. Referenti: Daniela Bigalk, Savjetnica za studiranje i rad pri Saveznoj agenciji za rad u Njemačkoj, Owen Heinrich, Savjetnik za studiranje i rad pri Saveznoj agenciji za rad u Njemačkoj, Nadine Vollstädt, DAAD- lektorica na Sveučilištu u Zagrebu, dr. Franjo Janeš, lektor na Odjelu za germanistiku na Sveučilištu Zagreb.

Učenice su također posjetile na Goethe Institutu Zagreb međunarodnu izložbu o medijskoj pismenosti Fakeless koju su osmislili Goethe Institut i ukrajinski kolektiv Kunsht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Gimnazijalci s EU projektom u Španjolskoj
Svjetlana Bebić / datum: 19. 4. 2024. 16:56
 
 
Učenici gimnazije Metković koji sudjeluju u programu Škole ambasadori Europskog parlamenta u pratnji profesorica Branke Vladimir i Klaudije Soldatić posjetili su grad Alicante u Španjolskoj gdje ih je ugostila škola IES Jaime II u sklopu njihovog projekta Cultural transformation and sustainability.
 
 
 
Zajedno sa španjolskim domaćinima i učenicima iz Italije i Nizozemske naši su ambasadori juniori učili o održivom razvoju, odgovornom gospodarenju i zajedničkim europskim vrijednostima, te su promovirali institucije Europske unije i nadolazeće izbore za Europski parlament.
 
 
 
U ovoj suradnji škola, koja će se nastaviti slijedeće školske godine posjetom Gimnaziji Metković, sudjelovali su učenici prvih i drugih razreda Tea Jurković, Toni Čović, Toni Tolj, Luka Antunović, Joško Mislim, Petra Jelavić, Iva Jakić i Nika Kozina.

[OPŠIRNIJE]Projekt BIG DATA Gimnazije Metković nastavlja se u Bugarskoj
Svjetlana Bebić / datum: 19. 4. 2024. 16:48
 
U sklopu Erasmus plus projekta Big Data Unites the Sciences and the Arts učenice Gimnazije Metković u pratnji profesorica Petre Ujdur i Ivane Menalo sudjelovale su ovaj tjedan u mobilnosti u gradu Varna, Bugarska, gdje su ih ugostili domaćini škole Akademik Metodi Popov.
Zajedno s učenicima iz Bugarske, Španjolske, Italije, Estonije i Turske naše su učenice radile na obradi velikih baza podataka i recikliranju, te su upoznale znamenitosti i tradicije grada Varne i obale Baltičkog mora.
 
U ovoj aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja sudjelovale su učenice prvih i drugih razreda Korina Obrvan, Gabrijela Mandić, Petra Veraja, Filipa Menalo i Mija Džajić 
 
 

[OPŠIRNIJE]2. mjesto na Županijskom natjecanju u ženskom rukometu
Svjetlana Bebić / datum: 16. 4. 2024. 22:17

Na Županijskom natjecanju u ženskom rukometu održanom u Pločama naša ženska rukometna skupina osvojila je drugo mjesto pod mentorstvom profesora tjelesne i zdravstvene kulture Ivana Šprlje i rukometne trenerice Martine Nikolić. Čestitamo našim curama i mentorima.


[OPŠIRNIJE]Učenica Sara Jovica pozvana na državno Natjecanje iz povijesti
Svjetlana Bebić / datum: 12. 4. 2024. 16:45
 
Učenica drugoga razreda Gimnazije Metković Sara Jovica pozvana je na državno Natjecanje iz povijesti. Čestitke Sari i njezinu mentoru prof. Zoranu Vidoviću te im želimo puno uspjeha na državnom natjecanju.
Čestitamo i našem maturantu Ivanu Paliniću koji je osvojio treće mjesto na županijskom Natjecanju iz povijesti. Ivanov mentor također je prof. Zoran Vidović.

[OPŠIRNIJE]Gimnazijalci pozvani na državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika
Svjetlana Bebić / datum: 12. 4. 2024. 11:32

 

Učenik prvog razreda Ivano Dragobratović, učenici trećeg razreda Blanka Agatić i Ivan
Volarević te maturantica Rita Gnječ pozvani su na državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika.
Čestitamo na odličnom uspjehu našim učenicima te njihovim mentoricama Martini Pačić i
Mariji Tomić Veraja!
Želimo im puno uspjeha na državnoj razini natjecanja!


[OPŠIRNIJE]Tri županijska prvaka iz Gimnazije Metković
Martina Pačić Svjetlana Bebić Marija Tomić / datum: 26. 3. 2024. 09:49

 

U OŠ Gruda održano je XXIX. županijsko Natjecanje iz hrvatskoga jezika, a Gimnazija Metković iznjedrila je tri županijska prvaka. To su Ivano Dragobratović, Ivan Volarević i Rita Gnječ. Ni druga visoka mjesta nisu izostala što pokazuje da ljubav prema materinskom jeziku i predan rad urode plodovima.

Prvi razred

 1. mjesto – Ivano Dragobratović (mentorica Martina Pačić)

 2. mjesto – Gabriel Vladimir (mentorica Martina Pačić)

   

Drugi razred

2. mjesto – Katja Jerković (mentorica Martina Pačić)

4. mjesto – Josip Terzić (mentorica Martina Pačić)

4. mjesto – Anja Žderić (mentorica Martina Pačić)
 

Treći razred

 

 1. mjesto – Ivan Volarević (mentorica Marija Tomić Veraja)

 2. mjesto – Blanka Agatić (mentorica Marija Tomić Veraja)

5. mjesto – Kristina Šutalo (mentorica Marija Tomić Veraja)
 

Četvrti razred

 1. mjesto – Rita Gnječ (mentorica Marija Tomić Veraja)

3. mjesto – Borna Kovač (menorica Suzana Nižić)
5. mjesto – Petra Kraljević (mentorica Suzana Nižić)


Ostale uspješne rezultate možete pogledati na poveznici.

 

  


[OPŠIRNIJE]MATURANTI GIMNAZIJE NA VELIKOJ UČENIČKOJ DEBATI HNB-a
Svjetlana Bebić Branka Vladimir / datum: 26. 3. 2024. 09:41
 
 
U četvrtak, 21. ožujka, Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom organizirala je osmu po redu Veliku učeničku debatu na kojoj je sudjelovalo dvadeset škola iz cijele Hrvatske, medu njima i Gimnazija Metković. Ova debata povodom Svjetskog i europskog tjedna novca dio je dugogodišnje kampanje HNB-a čiji je cilj širenje financijske pismenosti mladih kroz edukaciju. 
Uz obraćanje guvernera Borisa Vujčića, viceguvernera Bojana Grada, i poznatog matematičara Tonija Miluna te uz moderiranje Petra Solde, učenici zagrebačkih gimnazija su debatirali na temu "Ranjive društvene skupine u vrtlogu osobnih financija". 
Nakon gorljivog izlaganja argumenata afirmacijskaže i negacijske strane te komentara i pitanja srednjoškolaca iz publike, pobjedu je odnijela negacijska ekipa koja je tvrdila kako nije zadatak banaka skrbiti o ranjivim skupinama u društvu. 
Uz pratnju profesorica Klaudije Soldatić i Branke Vladimir, debatu su pratile učenice Gimnazije Metković Iva Obrvan, Antea Škegro, Gabrijela Krnjić, Petra Kevo, Marija Žderić, Ema Oršulić, Lucija Pavlović, Nika Karla Milinković i Tonka Previšić, te su osim debate posjetile i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. 
 
 
 

[OPŠIRNIJE]Poziv na Državno natjecanje iz matematike
Svjetlana Bebić / datum: 21. 3. 2024. 08:03

Učenik Ante Turk pozvan je na Državno natjecanje iz matematike.

Čestitamo Anti i njegovom mentoru profesoru matematike Anti Zovki.

 


[OPŠIRNIJE]Tjedan mozga
Marija Volarević Svjetlana Bebić / datum: 21. 3. 2024. 07:37

 

 

Gimnazija Metković i ove godine sudjeluje u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama i istraživanju mozga te neuroznanosti.

Kampanja poznata u svijetu kao BRAIN AWARENESS WEEK, provodi se u Hrvatskoj 23. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom TJEDAN MOZGA.

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana AllianNce for the Brain (EDAB) i FENS (Federation of European euroscience Societies) i ove su godine, od 11. do 17. ožujka, glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.  

Zadaća je bila upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma.

Ove godine obrađivale su se sljedeće teme: 

1. Neurogastronomija (Mozak i hrana) 

2. Ekotoksini i zdravlje mozga 

3. Socijalni mozak 

Učenici 2B razreda uz pomoć mentora Marije Volarević, prof.biologije i Antonije Glamuzina, mag. knjižničarstva izradili su plakate za sve zadane teme.

Učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Biosigurnost i biozaštita analizirali su dva predavanja; Liječenje glioblastoma zika virusom i Društvene igre i mozak.

Provođenjem ovih aktivnosti promičemo svijest i znanje o zdravlju mozga.
[OPŠIRNIJE]Gimnazija Metković domaćin županijskog natjecanja iz kemije za srednje škole
Antonela Dragobratović Svjetlana Bebić / datum: 9. 3. 2024. 20:14

Naša je škola četvrtu godinu zaredom bila domaćin županijskog natjecanja iz kemije za srednje škole.

Natjecanje je održano 7. ožujka i na njemu su sudjelovala 22 učenika. Naši su učenici ostvarili zavidne rezultate:

 1. RAZRED

Prvo mjesto – Ivano Dragobratović (mentorica Antonela Dragobratović)

Treće mjesto – Gabriel Vladimir (mentorica Antonela Dragobratović)

 1. RAZRED

Prvo mjesto – Josip Terzić ((mentorica Antonela Dragobratović)

Drugo mjesto – Niko Jovica ((mentorica Antonela Dragobratović)

Treće mjesto – Ante Turk (mentorica Antonela Dragobratović)

 1. RAZRED

Prvo mjesto – Eugen Sentić ((mentorica Antonela Dragobratović)

 1. RAZRED

Drugo mjesto – Sara Primorac (mentorica Lora Prusac)


[OPŠIRNIJE]Rezultati županijskog natjecanja iz informatike
Svjetlana Bebić Sanja Goluža / datum: 4. 3. 2024. 13:17

 

 

Županijsko natjecanje iz informatike održano je 1. ožujka 2024. u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Pločama. Naši učenici su ostvarili slijedeći uspjeh:

Kategorija Osnove informatike(PM Gimnazije):

1.mjesto-Menalo Josip,mentorica Sanja Goluža

2.mjesto- Šutalo Marko , mentorica Sanja Goluža

3.mjesto -Vladimir Gabrijel ,mentorica Petra Ujdur

5.mjesto-Sršen Luka -Ante, mentorica Petra Ujdur

6.mjesto-Sušić Luka Toni , mentorica Sanja Goluža

Kategorija: Osnove informatike(SŠ Gimnazije):

2.mjesto -Njavro Marko , mentorica Sanja Goluža

Kategorija: Algoritmi PM Gimnazije 4.r:

1.mjesto-Galov Lovre, mentorica Petra Ujdur


 


 


 


[OPŠIRNIJE]Nacionalna olimpijada njemačkog jezika 2024.
Svjetlana Bebić / datum: 2. 3. 2024. 20:36

Nacionalna olimpijada njemačkog jezika 2024. održat će se 5. ožujka u Zagrebu. Za sudjelovanje na ovom prestižnom događanju prethodilo je natjecanje u jeziku ali i kreativnosti za koje su učenici iz cijele Hrvatske trebali predstaviti jedan od tri njemačka grada i to:

 • Berlin: "Berlin Leaps in Time: A Historical Narrative": Povijesna pripovijest o Berlinskom zidu s osobnim dojmovima
 • München: "Oktoberfest Explorers: Virtual Tour": Virtualni obilazak Oktoberfesta s opisima festivalskih aktivnosti
 • Hamburg: "Hamburger Hafenwelten: Galerija slika": Galerija slika s objašnjenjima luke Hamburg i njene važnosti za Njemačku

Na razini Hrvatske odabrano je dvanaest najboljih radova, a čak su tri iz Gimnazije Metković. Autori odabranih radova su Luka Toni Sušić, Laura Majić i Klara Pehar.

Čestitamo, odabranim autorima, ali i svima ostalima iz Gimnazije Metković, velike pohvale, svi radovi su bili stvarno izvrsni i bilo nam je nevjerojatno teško donijeti odluku. - bile su riječi povjerenstva za natjecanje.

 

 


[OPŠIRNIJE]ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ BIOLOGIJE
Marija Volarević Svjetlana Bebić / datum: 2. 3. 2024. 20:22

U Gimnaziji Dubrovnik 29. veljače 2024. održano je županijsko natjecanje iz biologije.

Našu školu predstavljala su četiri učenika koji su ostvarili slijedeće rezultate:

3. razred

- Prvo mjesto - Blanka Agatić, mentorica Marija Volarević, prof.

- Treće mjesto - Eugen Sentić, mentorica Marija Volarević, prof.

- Četvrto mjesto - Romana Marija Falak, mentorica Vera Modrić, prof.


 

4. razred

- Treće mjesto - Marija Žderić, mentorica Marija Volarević, prof.

Čestitamo svim sudionicima i mentorima.


[OPŠIRNIJE]Novi raspored od 4. ožujka 2024.
Svjetlana Bebić / datum: 2. 3. 2024. 16:08

Raspored za učenike


[OPŠIRNIJE]Stopama poniznosti oca Ante Gabrića Dani oca Ante Gabrića u Gimnaziji Metković
Svjetlana Bebić / datum: 2. 3. 2024. 15:18


[OPŠIRNIJE]Učenici Gimnazije Metković ostvarili zapažene rezultate na županijskoj Smotri LiDraNo 2024.
Svjetlana Bebić / datum: 1. 3. 2024. 15:12

Županijska smotra literarnog, dramskog, scenskog i novinarskog stvaralaštva (LiDraNo) održana je u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku 29. veljače 2024.

Gimnaziju Metković predstavljali su:

Literarni radovi:

 1. Nika Kozina, Prazna sjećanja, mentorica: Petra Sršen

 2. Iva Kožul, Noćna balada, mentorica: Marija Tomić Veraja

 3. Rita Gnječ, Putokaz, mentorica: Marija Tomić Veraja

 4. Iva Batinović, Svjetionik i vječnost, mentorica: Martina Pačić

Samostalni novinarski radovi:

 1. Maja Dragobratović, Stari mladi mozak, mentorica: Martina Pačić

 2. Petar Jerković, Vrata prošlosti i budućnosti, mentorica: Martina Pačić

Radijske emisije:

 1. Neretva na pjatu (radijska emisija učenika 2. i 4. razreda: Marta Penović, Melani Primorac, Ema Oršulić, Borna Kovač), mentorica: Suzana Nižić

Pojedinačni dramski nastupi:

 1. Tea Jurković, Kupit ćemo pjesnika (A. Cruz), mentorica: Martina Pačić

 2. Goran Martinović, U agoniji (M. Krleža, monolog), mentorica: Marija Tomić Veraja

 3. Klara Josipa Pivac, Činjenično (D. Dragojević), mentorica: Marija Tomić Veraja

Skupni dramski nastupi:

 1. Iz Ćelave pjevačice (E. Ionesco) – učenici 2. i 4. razreda: Melani Primorac, Marija Matić, Tea Bjeliš, Ivan Šutalo, Petar Bubalo, mentorica: Suzana Nižić

Prosudbena povjerenstva za radijske emisije i dramske nastupe predložila su za državnu razinu radijsku emisiju Neretva na pjatu i skupni dramski nastup učenika Gimnazije Metković: iz Ćelave pjevačice (mentorica Suzana Nižić).

Prosudbeno povjerenstvo za pojedinačni dramski nastup odabralo je nastup učenice Klare Josipe Pivac za prolazak na državnu razinu, mentorica: Marija Tomić Veraja.


 

Čestitamo svim učenicima i mentoricama te im želimo da i dalje uspješno stvaraju!


 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju